Kok in Lockdown – Annemieke Friesen  & Rien van Linschoten

Soms wilde je dat je iets zelf bedacht had. Het maken van ‘Kok in Lockdown’ is er daar zeker één van. Wat een heerlijk boek. Zeker ook om het te schrijven lijkt mij. Het boek omvat de periode van de tweede coronalockdown van 16 oktober 2020 tot 28 april 2021. Mooi gegeven, maar de verhalen zijn gelukkig van alledag. Wat dat betreft is het ontzettend jammer dat er, in ieder geval voorlopig geen tweede druk komt, zo begreep ik van schrijfster Annemieke Friesen. In het boek doen koks uit Tilburg en de directe omgeving hun verhaal. Niet een paar, maar liefst zo’n 40 koks delen hun passie én hun signature dish. Rien van Linschoten van Brabo Horeca Groep bezocht ze allemaal gedurende de lockdown en liet de verhalen opschrijven door schrijfster Annemieke Friesen. Bekende Tilburgse fotografen legden de koks vast op de gevoelige plaat. Het resultaat is een liefst 477 pagina’s dik naslagwerk dat je keer op keer weer pakt om er een nieuw verhaal uit te lezen.

Als Tilburger én liefhebber van lekker eten ken ik veel van de restaurants. Dat maakt het nog leuker om de verhalen er achter te lezen. Degene die ik niet ken maken me nieuwsgierig om er een keer te gaan eten.
De recepten uit het boek variëren van ‘niet al te moeilijk’ tot ‘niet te maken op een gezellig avondje met vrienden’. Tenzij je je vrienden niet wilt spreken en de hele avond in de keuken wil staan. De koks variëren dan ook van eetcafé en hotdogbar tot Michelinsterren-restaurant Monarh.

Het doet niets af aan het boek. De verhalen blijven leuk, mooi of soms indrukwekkend, zoals het verhaal van Maryam Alizadah van Afghaans restaurant Sarban. Zij willen graag laten zien dat Afghanistan zo veel meer is dan een oorlog.
Je zou bijna blij zijn dat de lockdown zolang duurde, want hoe langer de lockdown, hoe meer koks hun verhaal konden doen.

‘Kok in Lockdown’ is uitverkocht, maar mocht je nu toch nog een exemplaar willen bemachtigen, dan heb ik een kleine tip: Vorige week zag ik nog 3 exemplaren liggen bij de abdijwinkel van Koningshoeven!
Meer informatie over het boek en over het goede doel waar de opbrengst naartoe is gegaan vind je op de website www.kokinlockdown.nl

Ruim voor de lockdown mocht ik ook al een paar van deze koks of keukens bezoeken. Je vindt deze blogs via onderstaande links:
Hofstede de Blaak
Auberge du Bonheur
Taste!
Ook sprak ik Lucas Smit ofwel De Wasted Chef. Toen ‘Kok in Lockdown’ verscheen was hij nog op zoek naar een locatie in Tilburg. Inmiddels is hij neergestreken in de alom bekende Nieuwe Harmonie in de Stationsstraat.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Nederland, Restaurants, Tilburg. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s