De goede fee van Dune du Pilat

De goede fee van Dune du Pilat aan de Atlantische oceaan in Frankrijk, France

Vanaf het Plage du Mirador bij Cap Ferret, dé oesterhoofdstad van Frankrijk, heb je een schitterend uitzicht op de aan de overzijde van het Bassin d’Arcachon gelegen Dune du Pilat, het hoogste duin van Europa. Een indrukwekkend beeld. Nog indrukwekkender is het wanneer je ervoor staat óf wanneer je eindelijk boven bent. Heel even zou je je er in de Sahara kunnen wanen, maar de Drunense duinen zou ook nog kunnen al klinkt dat een stuk minder heroïsch.

Natuurlijk ontstaat zo’n duin niet zomaar. Daar zijn goede feeën en foute mannen voor nodig. Vissers die met hun gezinnen zo’n 4000 jaar geleden woonden in een klein vissersdorp vlak bij de oceaan. Ze waren arm en woonden door de aanwezigheid van een moeras geïsoleerd in kleine hutten. Ook de goede fee leefde onder de dorpelingen. Ze was mooi en blond en waakte over het dorp. Ze zorgde ervoor dat er scholen met sardines, walvissen en garnalen bij de vissers terecht kwamen en ze leerde hen hoe ze pinassotes konden bouwen. Een boot tegenwoordig typisch voor de omgeving van Arcachon en veel lichter dan de traditionele boten van de vissers in die tijd.  Met de kinderen uit het dorp ving ze paling in de kanalen. Al bij al een ideale samenleving, zo leek het, maar natuurlijk blijven het mannen! Mannen die trots zijn en van mening zijn dat ze het ook wel zonder een fee moeten kunnen. Op een moment dat de fee niet thuis was, ze was met haar zussen naar het zuidelijker gelegen Les Landes, plunderden de mannen het domein van de fee. Die was daar uiteraard absoluut niet van gediend en uit protest ging ze tussen hun hutten liggen om vervolgens nooit meer op te staan. Dan is het een kwestie van tijd dat het zand blijft plakken en haar lichaam omringd wordt met zand. Zo ontstonden de mooiste duinen. Als eerbetoon aan de mooie fee zorgde de zee vervolgens voor een prachtige baai naast het duin.

Het recept bij deze vakantie komt uit het Vakantiekookboek ‘Frankrijk’ van Onno Kleyn: Mosselen in Dennennaalden. Die zijn er genoeg rondom het duin.

Ingrediënten
2 kg mosselen
heel veel droge dennennaalden
brood
lichtgezouten boter

Bereiding
Leg de mosselen met hun punt omhoog en de opening naar onderen op een plank of een andere betrekkelijk vuurvaste, niet afgevende ondergrond, in een cirkel en zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Ze mogen straks niet omvallen. Bedek alles met een dikke laag droge dennennaalden of pijnboomnaalden en steek daar de brand in. Als er niets dan as over is zijn de mosselen gaar en heet. Blaas voorzichtig de as weg. Eet de mosselen met brood en de boter.

Een vrij extreem recept voor de happy few misschien, maar mocht je in Frankrijk gaan kamperen dan is dit boekje wel een aanrader, want er staan vooral recepten in die eenvoudig te maken zijn tijdens het verblijf op de camping. Bovendien is het handig in de supermarkt wanneer je de taal niet volledig machtig bent, want er staat een uitgebreide woordenlijst in.

Vakantiekookboek Frankrijk is een uitgave van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN 9789038804309 | 208 pagina’s | € 17,50

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Frankrijk, recept. Bookmark de permalink .

Een reactie op De goede fee van Dune du Pilat

  1. Pingback: Gruissan met gastblogger René. - Gereons Keuken Thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s