Die ouderwets lekkere tosti (uit de oude doos)

Tosti ham kaas witte peper

Als wij vroeger gingen stappen, gingen we vaak naar dezelfde kroeg in Tilburg. Één die niet in het centrum lag, maar gewoon lekker dicht bij huis. Na het stappen kon je dus ook niet even gaan snacken bij de friettent. Shoarmazaken waren er sowieso nog niet. Gelukkig was dat ook niet nodig want bij La Cabane hadden ze de lekkerste tosti’s. In mijn geheugen in ieder geval. Niets bijzonders, maar gewoon twee sneeën witbrood met een plak ham en een plak kaas ertussen, bestrooid met wat peper. Waarschijnlijk smaakt alles goed na ettelijke pilsjes, maar deze tosti deed dat zeker. Overigens was de tosti thuis goed na te maken. Dat deed ik dan ook geregeld, met nagenoeg hetzelfde resultaat: Een heerlijke tosti. Meestal wel minder bier.

Later toen ik het huis uit was en bovendien getrouwd, had ik nog weleens zin in een tosti en natuurlijk maakte ik die dan ook. Ik had zelfs een tosti-ijzer dus ik hoefde niet meer in een koekenpan op een laag vuurtje mijn tosti te bereiden. Het recept was hetzelfde: twee sneeën witbrood, plak schouderham, plak jong belegen kaas en een ferme draai zwarte peper uit de molen. En toch smaakte hij niet zoals vroeger in de kroeg, maar ik stond er ook niet echt bij stil. Totdat het mij plotseling te binnen schoot! Bij La Cabane én bij mijn moeder in het keukenkastje stond helemaal geen zwarte peper en ook geen pepermolen. Nee, er stond gewoon een busje met witte gemalen peper naast het zout. Wij wisten destijds niet beter. Peper is peper toch? Als je het inademde door je neus moest je niezen!

Zelf was ik wat meer culinair aan het experimenteren gegaan en tegenwoordig wordt in zowat ieder recept waarin peper wordt gebruikt versgemalen zwarte peper bedoeld. Gemalen witte peper heeft een beetje afgedaan. Toch heeft het een totaal andere smaak, getuige ook mijn tosti-ervaring. Anders is niet altijd slechter. Witte en zwarte pepers komen overigens wel van dezelfde plant, maar worden in een andere groeifase geoogst én anders behandeld!

In mijn keukenkastje staat tegenwoordig ook weer een potje en ik eet weer die ouderwetse tosti van La Cabane. Witte peper heeft bovendien meer voordelen. Het geeft geen zwarte puntjes in je mooie blanke saus en is subtieler van smaak. Tegenwoordig bestrooi ik ook mijn vlees weleens met witte gemalen peper, ook daarin herken ik dan de smaken van vroeger. En het is gewoon nog te koop! Haha.

Dit bericht werd geplaatst in familie, Producten, Tilburg. Bookmark de permalink .

Een reactie op Die ouderwets lekkere tosti (uit de oude doos)

  1. Yvonne zegt:

    La Cabane, dat waren nog eens tijden!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s