Tarte Flambée uit de Alsace of Flammkuchen uit de Elzas.

flammkuche nieuw‘Een marktplein met kasseien, eeuwenoude platanen, het geluid van jeu de boules , een klein café met een roestig terras. Uit de deur komt een frisse serveerster in kokerrok, een dienblad met volle wijn- en bierglazen behendig balancerend op haar linkerhand. In de keuken van het kleine café is de houtoven inmiddels op temperatuur. De patron bereidt Tarte Flambée. Terwijl de schaduwen langer worden heeft niemand de behoefte haast te maken.’

Wie kent het niet. Een heerlijk beeld, gegrift op mijn netvlies. Helaas slechts een aantal keer per jaar realiteit voor mij. Gelukkig keert het altijd terug. Heerlijk. Ik kan ook nu weer niet wachten.

De Tarte Flambée of Flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Alsace (Elzas). Dit platbrood werd gebruikt om de temperatuur van de oven te bepalen. Terwijl het vuur in de oven nog niet was gedoofd werd dit brood vooraan in de oven geschoven om te zien hoe snel het bruin verkleurde. Vandaar de naam Tarte Flambée.

Tarte Flambée wordt meestal gegeten als snack of appetizer met bijvoorbeeld een glas jonge wijn of witte wijn. Op een warme Franse zomerdag is een heerlijk koud pilsje (In de Elzas natuurlijk een Kronenbourg) ook helemaal top.

Recept Tarte Flambée
Over het recept kan heel moeilijk worden gedaan. Je zou gebruik moeten maken van speciale bloem uit de Elzas. Maar wie heeft dat in huis? Het oorspronkelijke recept is met crème fraîche. Ik gebruikte een mengsel van zure room met slagroom. Voel je vrij dit te wisselen.

Ingrediënten voor twee Tarte Flambée:
250 gram tarwebloem;
½ pakje droge gist;
140 ml lauwwarm water;
2 el olijfolie;
100 g gerookt ontbijtspek;
2 grote rode uien;
125 ml zure room;
100 ml slagroom;
Zout en peper.

Bereiding:
Maak eerst het deeg. Mix hiervoor bloem, gist en een halve theelepel zout (houd zout en gist in eerste instantie een beetje uit elkaar). Voeg water en olie toe en meng met een mixer met deeghaken of met de hand tot een homogeen deeg. Ikzelf gebruik het liefst mijn handen. Leg een handdoek over de kom en zet deze zo’n 30 minuten op een warme plek.

In de tussentijd kunnen we ons bezig houden met het beleg.
Meng de zure room met de slagroom.
Doe daar een snufje versgemalen zwarte peper bij en wat zout naar behoefte.
Snijd de uien in dunne (halve) ringen en snijd ook de ontbijtspek in reepjes.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Deel na een half uur het deeg in tweeën. Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot twee platte bodems. Leg deze op een ovenplaat (gebruik bakpapier) of in een beboterde (pizza)vorm. Verdeel de room over de twee bodems en leg daar vervolgens de ui en het ontbijtspek op. Plaats in het midden van de oven en bak ongeveer in 10-15 minuten af totdat de rand licht bruin kleurt.

Profitez de votre temps Français!

Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, familie, Frankrijk, recept, Tapas. Bookmark de permalink .

5 reacties op Tarte Flambée uit de Alsace of Flammkuchen uit de Elzas.

  1. Pingback: Frankrijk volgens foodbloggers. - Gereons Keuken Thuis

  2. Pingback: Schwetzinger Flammkuchen met asperges | Frankrijk blog

  3. Pingback: Frankrijk | Het eten is klaar

  4. Pingback: Elzasser Flammkuchen | tastyhealthycooking

  5. nellnijssen zegt:

    Lekker, hoor! Ik houd van de Elzasser keuken. De wijnen zijn trouwens ook niet te versmaden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s