Currywurst

Ahrtal Ahrtal

Eindelijk was het weer tijd om de caravan uit zijn winterstalling te halen en een plekkie te zoeken daar waar het weer de komende tijd goed zou zijn. Om die reden vielen, dankzij Weeronline, Nederland, België en Frankrijk dit jaar af voor de meivakantie. Het werd dus Duitsland omdat verder reizen voor zo’n korte vakantie geen zin had. Nu vind ik het nooit een straf om naar Duitsland af te reizen. Al op betrekkelijk korte afstand is er heel wat te beleven: Steden als Düsseldorf en Aachen zijn de moeite waard. En plaatsjes als Monschau en Cochem met het hele Moezeldal erbij zijn schitterend. Maar omdat we dat allemaal al gezien hadden kozen we dit keer voor een plek daar tussen in: Het Ahrtal met plaatsjes als Altenahr, Ahrweiler en Bad Neuenahr. Van daaruit zijn er bovendien nog eens prima bezoekjes te brengen aan Bonn (ook al een mooie stad) en Bad Münstereifel (een ontdekking voor ons).

Bad Münstereifel

We hadden ons voorgenomen er geen al te dure vakantie van te maken. Dat betekende dus zelf koken of low-budget uiteten. Nu vind ik het eigenlijk nooit een probleem om op de camping te koken. Dat begint al bij het boodschappen doen. Helaas vind ik dat in Duitsland niet het allerleukste. Een Aldi, Lidl of Penny. Meer is er meestal niet. Hoe anders is dat in Frankrijk of België met een schitterende Carrefour of E. Leclerc?
Goedkoop uiteten betekent in een Duits restaurant vaak Schnitzel (Wiener-, Jäger- of Zigeuner-art), Forel of kalkoenfilet. De salade eet je vóór het hoofdgerecht dat meestal wordt geserveerd met frietjes, aardappelpuree of aardappelkroketjes. Ook best lekker trouwens. Maar zo anders dan Italië of Spanje dan weer. Mooi al die culturen en eetgewoontes. Jammer wel dat het iets moeilijker is om een speciaalbiertje bij het eten te krijgen, behalve een Weizen of een Helles.
En dan kan je in Nederland natuurlijk nog naar de snackbar en in België naar het frietkot. Dat kan in Duitsland ook al heet het daar vaak een Imbiss en kan je er hele andere gerechten krijgen zoals Bratwurst en Nudeln. Een favoriet van veel Duitsers en zelf ben ik er ook niet vies van is de Currywurst. Een gegrilde worst overgoten met een heerlijke currysaus die overigens niet te vergelijken is met de currysaus die wij uit een fles over bijvoorbeeld de frikandel speciaal doen.
Een recept dat beloofde de ‘echte’ currywurst saus te zijn vond ik heel simpel op Smulweb. Als de plaatser dan ook nog zegt een (ex-)kok te zijn dan is het de moeite van het uitproberen waard.
Natuurlijk zijn er veel recepten, ook veel verschillen tussen Imbiss en Imbiss. Maar dit recept voldoet zeer zeker prima.

CurrywurstIngrediënten (vier personen)

8 braad- of barbecueworsten;
2 uien (zeer fijn gesnipperd):
1 blikje tomatenpuree (70 gram);
2 el olijfolie;
250 gram ketchup;
3 el aceto balsamico;
2 el honing;
½ el sojasaus;
1 tl chilipoeder;
2 el kerriepoeder.

Bereiding

Grill de Braad- of barbecueworsten in de oven of boven de barbecue. Ze kunnen natuurlijk ook gebakken worden in een koekenpan maar dat is toch anders. Braad de ui glazig in een beetje olijfolie en voeg dan tomatenpuree toe. Blus af met een beetje water. Voeg dan de ketchup, honing en aceto balsamico toe. Laat even doorkoken. Breng de saus op smaak met sojasaus, chilipoeder en kerriepoeder. Als de saus te dik is verdunnen met een klein beetje water. Snijd de worsten in stukjes (twee per persoon) en verdeel de saus over de worsten. Strooi er nog wat kerriepoeder overheen. Serveer met frietjes of een kaiserbroodje.

Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, familie, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Currywurst

 1. Robbie Versteegh zegt:

  De ketchup die je gebruikt is neem ik aan Curry-ketchup ipv tomatenketchup?
  graag verneem ik een reactie!

  mvg,

  Robbie Versteegh

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s