Pan Bagnat uit Nice

Je zou het een Sandwich Niçoise kunnen noemen, afgeleid van de beroemde salade. Het is de Zuid-Franse versie van ons broodje gezond. Zo dik belegd dat het broodje uitgehold moet worden om de hele vulling bestaande uit rauwe groenten, ansjovis en ei te kunnen bevatten.
recept pan bagnatZo gauw ik wist dat we dit jaar aan de Cote d’Azur op vakantie zouden gaan zocht ik naar een Mediterraan streekgerecht. Natuurlijk kwam ik al snel uit bij de klassieker Salade Niçoise. Een heerlijke frisse zomerse salade. Maar eigenlijk was dit niet waarnaar ik op zoek was. Immers deze of soortgelijke salades maak ik zo vaak en geeft wel een zomers gevoel maar brengt me, in gedachten, niet naar de Cote d’Azur. Zo wel de Pan Bagnat ofwel een nat broodje in goed Niçard dialect.pan bagnat In een eerder blog schreef ik al over de Confrérie du Matoufè, opgericht ter verering van Matoufè, een eiergerecht uit Marche-en-Famenne in Wallonië. Ook de Pan Bagnat kent iets dergelijks: De Commune libre du Pan Bagnat. Denk niet dat u zomaar een broodje eet dus. Overigens wil de Commune natuurlijk dat we producten uit Nice en omstreken gebruiken. Beetje moeilijk hier in Nederland maar ik probeerde de ingrediënten wel ‘eerlijk’ te houden. Zo komen de radijzen weer uit de eigen moestuin. Helaas was dat voorlopig het enige oogstbare.Pan Bagnat broodje

Ingrediënten voor vier personen:
4 Italiaanse bollen (of andere harde broodjes van ruim formaat)
Olijfolie;
2-3 tomaten;
groene paprika;
1 ui;
bosje radijs;
basilicum;
plm. 12 ansjovisfilet;
zwarte olijven;
2-3 eieren (hardgekookt);
3-4 lenteuitjes;
peper en zout.

Bereiding:
Snijd de tomaat in plakjes, de paprika in repen, de ui in ringen en de radijs en olijven in schijfjes. Snijd ook de lenteui in dunne ringetjes en het ei in plakjes.
Snijd de bovenkant van de broodjes, bewaar de dekseltjes en hol de broodjes helemaal uit.
Giet olijfolie in het ‘bakje’ en verspreid dit over de bodem. Leg daarop een laag tomaat en breng deze op smaak met peper en zout. Vul het broodje helemaal met achtereenvolgens paprika, ui, ansjovis, radijs, olijven, eieren, lenteuitjes, basilicum. Druk goed aan anders past het niet. Nog plaats over? Dan meer plakjes tomaat, paprika, ui et cetera. Leg dan de dekseltjes terug op het broodje en pak ze stevig in, in huishoudfolie. Pan bagnat gewichtLeg vervolgens een flink gewicht op de broodjes. Zelf gebruikt ik een paar flinke kookboeken. Laat minstens 2 uur maar beter nog langer (desnoods een hele nacht) staan.
Ideaal voor een picknick maar ook heerlijk om thuis te verorberen, of voor de caravan natuurlijk in de warmte van de Mediterrane zon.
Fijne zomer gewenst!

pan bagnat gereed

 

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Pan Bagnat uit Nice

  1. Pingback: Boulettes à la Liégeoise | Frankrijk blog

  2. Pingback: Frankrijk | Het eten is klaar

  3. Pingback: Daube de boeuf à la Provençale | Het eten is klaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s