Daube de boeuf à la Provençale

FrejusDe Provence kent vele gezichten. Aan mijn laatste vakantie heb ik voornamelijk het beeld overgehouden van de meest mondaine badplaatsen: Saint Tropez, Monte Carlo, Cannes, Antibes en Nice.Cannes Dat ik deze vakantie niet voor mijn rust ging wist ik bij voorbaat. Na tegenvallend weer vorig jaar aan het Gardameer waren we nu toe aan zon en, naast die enorme drukte, kregen we dat aan de Côte d’Azur! Toch waren het niet mijn steden. Al vormen de twee laatstgenoemden een positieve uitzondering. Nice heeft, naast een fraaie boulevard, ook nog eens een aardig centrum. In Antibes zorgde onder andere ‘Le Marché Provençal’ voor een positieve indruk. Ik vind het geweldig die overdekte markthallen waarvan er in Frankrijk nog behoorlijk wat te vinden zijn. In Antibes is hij, zeker in de zomer, dagelijks geopend tot ergens aan het begin van de middag. Mocht je in de buurt zijn: Zeker even binnenlopen.

Le Marché ProvençalIn plaats van de genoemde badplaatsen vond ik het prettiger in de achterliggende steden zoals Draguignan en vooral Grasse, bekend van de parfum. Draguignan bezochten we helaas op maandag. Een dag waarop veel winkels in Frankrijk gesloten bleken. Grasse overtrof de verwachtingen. Alles bij elkaar een heerlijke vakantie maar de drukte van de Côte d’Azur, vooral in augustus, hoeft van mij niet meer.

Pan BagnatNatuurlijk aten we in Nice een Pan Bagnat waar ik eerder over schreef. Helaas viel hij tegen omdat hij werd bereid als een broodje gezond terwijl het speciale juist zit in het samengaan van smaken door er druk op uit te oefenen en enige tijd te laten intrekken. Het zal de commercie wel zijn.

Waarschijnlijk is het een schot voor open doel om te zeggen dat de restaurants net buiten de drukke boulevards en havens vele malen beter, gezelliger en waarschijnlijk ook nog goedkoper zijn. Onze caravan stond in Fréjus. Die plaats had ik hierboven nog niet genoemd maar de haven en de boulevard zijn in augustus net zo druk als in die andere plaatsen. Het centrum daarentegen is knus en gezellig. Het beste restaurant dat wij vonden lag in Saint Raphael, meestal in één adem genoemd met Fréjus, en heette “Chez Gaston”. In Fréjus zelf zijn ” L’Entrée des artistes” en “Brasserie Hermes” (eenvoudige keuken maar leuke bediening) aanraders.

La Gardianne de TaureauOp het terras van Les Micocouliers aan de Place Paul Albert Février bestelde ik ‘La Gardianne de Taureau à la Provençale’. Een gerecht gemaakt van stierenvlees uit de Camargue. Door dit gerecht kwam ik voor mijn blog op ‘Daube de boeuf à la Provençale’. Een verwant gerecht maar niet met stierenvlees. Ik gebruikte sucadelappen. Een gerecht bovendien dat sterk lijkt op mijn favoriete ‘Boeuf Bourguignon’. Het verschil is dat bij Boeuf Bourguignon de ingrediënten eerst apart worden aangebraden en later worden samengevoegd terwijl bij Daube de boeuf alles in één pan wordt gebraden of gebakken. Uiteraard gebruikte ik ook de specifieke Provençaalse kruidenmix die overal te krijgen is.

daube de boeuf
Ingrediënten
1 kg sucadelappen;
350 ml rode wijn;
350 ml runderfond;
1 gele ui;
1 rode ui;
2 teentjes knoflook;
1 chilipeper;
1 tl paprikapoeder;
2 tl Provençaalse kruiden;
1 winterwortel;
250 gr kastanjechampignons;
scheut olijfolie;
2 el bloem;
1 el honing;
25 gr pure chocolade.

Bereiding
Snijd de sucadelappen in flinke dobbelstenen, verwijder eventueel wat overtollig vet.
Schil de winterwortel en snijd in reepjes van ongeveer 4 centimeter. Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren (grote champignons in zessen). Pel de teentjes knoflook en plet ze met de zijkant van een koksmes of snijd over de helft. Pel de beide uien en snijd ze in grove stukken. Verwijder de zaadjes van de chilipeper en snijd in (halve) ringen. Meng alle groenten door elkaar in een grote kom.
VLe Marché Provençal2erhit de olijfolie (gebruik eventueel roomboter) in een braadpan en bak het vlees daarin aan. Zorg dat het vrijkomende vocht helemaal verdampt. Bestrooi het vlees met bloem, peper en paprikapoeder, bak heel even door en haal dan het vlees uit de pan. Bewaar dit in een kom. Doe opnieuw een scheutje olijfolie in de pan en bak de groenten een paar minuten aan. Voeg indien nodig een klein beetje water toe om aanbakken te voorkomen en de aanbaksels van de bodem los te maken. Doe het vlees bij de groenten in de pan en voeg de honing en de Provençaalse kruiden toe. Roer door en voeg direct de wijn en de runderfond toe. Voeg eventueel wat water toe zodat alles net onder de vloeistofspiegel staat. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager. Laat 2,5 tot 3 uur sudderen. Voeg indien nodig af en toe een scheutje water toe. Breng op het laatst op smaak met zout en smelt er eventueel wat pure chocolade doorheen.

Dit bericht werd geplaatst in familie, Frankrijk, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Daube de boeuf à la Provençale

  1. Pingback: Frankrijk | Het eten is klaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s