Roodbaarsfilet in een saus van kokos en vadouvan

Roodbaarsfilet VadouvanNog één keer kom ik terug op mijn vakantie in Frankrijk. Op doorreis verbleven we twee dagen in de buurt van Vernioz en zelf koken komt er dan zelden van. Vandaar dat we besloten te eten in het leuke Vienne. Op de menukaart kwam ik vadouvan tegen. Daar had ik vaker van gehoord maar helemaal thuisbrengen kon ik het niet. Bestellen dan maar. Het was zalig en besloot meteen om hier zelf wat mee te doen.

Maar wat ís het eigenlijk? Vadouvan is de Franse ‘vertaling’ van een Indiase kerrie en is naar Frankrijk gehaald toen een gedeelte van India in Franse handen was (tussen de 17e en de 20e eeuw). Het mengsel is zelf te maken en net als met andere kruidenmengsels heeft iedereen zijn eigen beste recept. Het bevat onder andere kerrieblad, fenegriek, mosterdzaad en knoflook. Ik heb me er niet aan gewaagd om het zelf te doen. Is ook niet nodig want vadouvan zit gelukkig in het assortiment van Original Spices van Jonnie Boer. Verkrijgbaar bij de betere supermarkt. Je kunt er vanuit gaan dat Jonnie Boer zijn naam niet verbindt aan slechte producten.

Vadouvan kan worden gebruikt bij vele gerechten. Vaak zie je het bij kip of bij vis. Deze keer koos ik voor vis. Roodbaars in dit geval, maar ook bijvoorbeeld zeewolf is heerlijk. Koop mooie verse filet. Het loont zich zeker. Laat de visboer er mooi filets van maken van ongeveer 150-200 gram .

IngediëntenRoodbaars
1 ui;
2 teentjes knoflook;
scheutje (zonnebloem)olie;
350 ml kokosmelk;
350 ml groentebouillon;
1 tl vadouvan;
4 roodbaarsfilets met huid (à 150-200 gram per stuk);
beetje bloem;
zwarte peper en zout;
citroensap;
150 gram roomboter;
80 gram zeekraal.

Bereiding
Besprenkel de roodbaars met citroensap en bestrooi met zout en zwarte peper uit de molen. Laat dit enige tijd marineren.
Snipper de ui en de knoflook zeer fijn. Verwarm de olie in een koekenpan of steelpan en fruit de ui en knoflook even aan. Zet het vuur niet te hoog en laat het niet bruin worden. Blus af met de bouillon en de kokosmelk. Voeg een flinke theelepel Vadouvan toe. Laat dit mengsel tot minstens de helft, maar beter nog tot een kwart, inkoken. Zo nu en dan roeren.
Breng in een klein pannetje wat water aan de kook en blancheer hierin voor twee minuten de zeekraal. Giet deze af (bijvoorbeeld in een grote zeef of vergiet) en koel direct af met koud water. Zet even weg.
Bestrooi de roodbaars op de huidzijde met een klein beetje bloem (gebruik bijvoorbeeld een theezeefje voor een mooie verdeling). Verwarm de boter in een koekenpan. Zodra het schuim begint weg te trekken leg je de roodbaarsfilet met de huidzijde omlaag in de pan. Bak deze op half hoog vuur zo’n 4 minuten. Zorg dat ze los blijven van de bodem. Draai hem daarna om en bak nog ongeveer 2 minuten op de andere zijde. Draai de filets niet meer terug, zo blijft de huid lekker krokant.
Maak de kokossaus, zodra deze voldoende is ingekookt, mooi glad met een staafmixer. Leg op ieder (voorverwarmd) bord een aantal lepels van de saus. Leg de roodbaarsfilet, met de huid omhoog in de saus. Verwarm de zeekraal nog even in de boter die in de pan is achtergebleven en leg deze naast de Roodbaars op het bord. Serveer met bijvoorbeeld geglaceerde worteltjes en Parijse aardappeltjes.

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Roodbaarsfilet in een saus van kokos en vadouvan

 1. Pingback: Original Spices | Frankrijk blog

 2. Ad zegt:

  Volgens de Wiki,
  Indiase recepten voor vadouvan variëren, maar ten minste de meeste bevatten bonsde ui, knoflook, komijnzaad, mosterdzaad en fenegriek. Het mengsel wordt gedroogd in de zon en daarna gemalen, gemengd met castorolie, waarbij conserverende eigenschappen heeft en gerold in ballen, die vervolgens worden gedroogd gedurende enkele dagen.

  Like

 3. Ad zegt:

  Het is niet zomaar een mix van kruiden wat je zelf ff maakt. Vadouvan is een gefermenteerd kruidenmengsel waar soms ook ui en knoflook in verwerkt is.
  Het gerecht lijkt me heel lekker.

  Like

  • Het eten is klaar zegt:

   Het is inderdaad gefermenteerd en je maakt het inderdaad niet zomaar. Maar veel koks hebben hun eigen samenstelling.
   Die van Jonnie Boer is erg lekker.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s