Pompoenpuree met champignons en varkensreepjes

PompoenpureeWe kunnen er niet omheen. De herfst is ingezet en alle kenmerken zijn herkenbaar. De bladeren kleuren, de temperatuur daalt, de dagen worden korter. En, al wil ik er eigenlijk nog niet aan, ook in de keuken moeten we mee. Even, heel even, vergeten we de Mediterrane keuken en zoeken we de eigen Hollandse herfstkeuken op en wat hoort daar nu méér bij dan pompoen. Meestal verwerkt tot soep maar voor deze keer gebruikt als puree bij een toch nog verrassend lichte maaltijd.

Ingrediëntenpompoen met champignons
Pompoen van ongeveer 1 kg
500 ml groentebouillon (van blokje)
kerriepoeder
100 ml crème Fraîche
400 g champignons
2 uien
1 teentje knoflook
50 gram boter
600 g varkensvlees in reepjes gesneden
Zout, peper
Witte wijn 200 ml
250 ml slagroom
1/2 bosje bieslook

Bereiding
Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en zachte binnenkant met een lepel. Snijd de pulp in blokjes van zo’n 2 cm. Doe ze in een pan, giet er de bouillon bij en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes doorkoken. Giet daarna de pompoen af, pureer hem met een pureestamper en voeg de crème fraîche toe. Roer er een halve tl kerriepoeder doorheen.
Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in gelijke stukken (grote in vieren of zessen en kleine in tweeën) . Snipper de uien en fruit deze aan in de helft van de boter, voeg ook de knoflook en de champignons toe. Braad deze aan gedurende ongeveer 5 minuten. Haal het daarna uit de pan en houd het mengsel warm onder bijvoorbeeld aluminiumfolie.
Verhit de rest van de boter in de pan en braad, gedurende ongeveer 3 minuten, de varkensreepjes aan op hoog vuur. Voeg dan de champignons opnieuw toe en breng het op smaak met peper en zout. Doe de witte wijn erbij en laat het tot ongeveer de helft inkoken op matig hoog vuur. Voeg tot slot de slagroom toe en laat nog vijf minuten koken zonder deksel op de pan.
Snijd de bieslook in kleine stukjes. Gebruik deze voor de garnering. Serveer met de gepureerde pompoen.

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s