International Year Of Pulses (IYOP): Kip met black bean chili

2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal jaar van de peulvruchten. De reden daarvan is om peulvruchten zoals bonen, kikkererwten en linzen in de kijker te zetten. Peulvruchten zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Ze bevatten veel vezels en weinig calorieën en zijn in bijna alle klimaten te kweken. Ze hebben relatief weinig water nodig en zijn goed houdbaar. Door al deze factoren kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan het voedseltekort in de wereld.black bean curry

Was ik nog bijna vergeten te zeggen dat peulvruchten ook nog eens lekker zijn. Herman den Blijker besteedde een heel boek aan recepten . Zou dat trouwens toeval zijn? Denk het niet! Ook op mijn site vind je wat recepten met bonen:
Boles de picolat
Bonenschotel met rookworst
Chili con carne
Erwtensoep
Bij het recept voor Chili con carne bleef ik zo dicht mogelijk bij de basis. Maar ‘chili’ biedt natuurlijk heel veel mogelijkheden. Zo kan het ook met heel wat minder calorieën. En daar zijn ze thuis dan weer blij mee.

Kip met chili van zwarte bonen

Ingrediënten voor vier personen:
600 gram kippedijen, in blokjes gesneden;
1 blik zwarte bonen (400 gram, uitlekgewicht plm. 260 gram), zonder vocht;
1 chili- of cayennepeper, ontdaan van zaadjes en in kleine stukken gehakt;
IMG_86341 groene paprika, in blokjes gesneden;
1 winterwortel, in blokjes gesneden;
1 blik tomatenblokjes (400 gram), inclusief sap;
250 ml kippenbouillon (van blokje), bij voorkeur vetarm;
2 teentjes knoflook, gehakt of geperst;
1 ui, gesnipperd;
2 tl Komijnzaad (djinten);
1 laurierblad;
olijfolie;
koriander of peterselie ter garnering, fijn gehakt;
zout.

Bereiding
Braad de kip, in 8 tot 10 minuten, aan in een flinke scheut olijfolie. Haal hem dan uit de pan en voeg aan de pan opnieuw een klein scheutje olijfolie toe. Fruit de ui samen met de paprika en de wortel aan totdat de ui glazig is. Voeg dan de knoflook en de peper toe. Bak nog 30 seconden tot een minuut door en giet er dan de bouillon, de tomaten en de bonen bij. Voeg ook de kip opnieuw toe en gooi de komijn en laurier in de pan. Laat ongeveer 30 minuten sudderen op laag vuur. Verwijder tot slot het laurierblad, schep op borden en bestrooi met koriander of peterselie.

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, recept. Bookmark de permalink .

Een reactie op International Year Of Pulses (IYOP): Kip met black bean chili

  1. Monique Meesters zegt:

    Zalig! Genoten! Zeker met de malse kippedijen. Aanrader.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s