Chili con carne

Wie lust dit nou niet?Toegegeven het smaakt beter dan dat het er uit ziet.

Chili con carne

In mijn allereerste column noemde ik mijn ‘befaamde’ Chili con carne en met name het gebruikte chilipoeder. Gisteren wilde ik een eenvoudige snelle maaltijd op tafel zetten. Misschien weer eens die chili con carne in elkaar flansen? Maar waar komt Chili con carne eigenlijk vandaan?

Dat blijkt het grensgebied te zijn tussen de Verenigde staten en Mexico. De bruine bonen worden genoemd als een ingrediënt dat toegevoegd kán worden, dus niet als hoofdbestanddeel. Chili con carne bestaat in ieder geval uit vlees en chilipeper en traditiegetrouw wordt er ui, knoflook en komijn toegevoegd. Al het overige is optioneel. Afhankelijk van wat voorradig is.

Dit deed me ook beseffen dat men eind 19e begin 20e eeuw niet beschikte over blikjes tomatenpuree en zakjes chilipoeder. De keuken in dus met uitsluitend verse ingrediënten (Met uitzondering van de bruine bonen en de komijn) en voor de afwisseling spek in plaats van gehakt.

Benodigdheden voor vier personen:
400 gram spek (met of zonder zwoerd)
1 rode peper (verwijder de zaadjes om hem iets milder te maken)
1-2 uien
Teentje knoflook
1 tl Komijnpoeder
4 tomaten
1-2 stengel prei
Zout en peper
Beetje margarine of olie
1 blik bruine bonen

Bereiding:
Snijd het spek in blokjes en de ui, de prei en de rode peper in (halve) ringen. Snijd de knoflook in kleine stukjes en de tomaten in (acht) kleine partjes.

Braad, in een braadpan of wok het spek aan in een klein beetje margarine of olie en bestrooi dit met zout en zwarte peper uit de molen. Als het spek gekleurd is worden de ui en knoflook toegevoegd. Wanneer deze glazig zijn kan de rode peper en de prei worden toegevoegd. Voeg dan de tomaat en het komijnpoeder toe. Roer het geheel regelmatig door tot de tomaat zacht is. Laat ondertussen de bruine bonen uitlekken en voeg deze toe. Laat de pan op het vuur staan totdat de bonen warm zijn. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Breng op smaak met zout en komijn.

Gevarieerd kan er worden met gehakt in plaats van spek en met rijst of sperziebonen in plaats van bruine bonen. Of laat dat (grotendeel) eens weg en rol het mengsel in een wrap. Verder kunnen ook meer ingrediënten worden toegevoegd zoals paprika en mais.

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, recept. Bookmark de permalink .

3 reacties op Chili con carne

  1. Pingback: International Year Of Pulses (IYOP): Kip met black bean chili | Het eten is klaar

  2. Pingback: Mijn vijf meest ondergewaardeerde posts | Het eten is klaar

  3. Pingback: Koken op de camping 1: kip in witte wijnsaus | Het eten is klaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s