Boeuf Bourguignon

boeuf bourguignonIn mijn blog over Bourgondisch leven zei ik nog dat het niet nodig was een recept voor Coq-au-vin of Boeuf Bourguignon op te nemen. Waarschijnlijk is dat ook zo maar mocht u Boeuf Bourguignon gaan maken doe het dan alstublieft volgens dit recept wat ik dus toch op mijn blog ga plaatsen. Deze week maakte ik hier een enorme pan van voor 20+ personen. Al tijdens de bereiding liep het water me in de mond van de geur en ik heb veel vaker geproefd dan strikt noodzakelijk was voor een goed resultaat.
De geheimen van het recept: Gebruik goed vlees, liefst biologisch, gebruik goede wijn (één die je ook lekker vindt om te drinken, bij voorkeur uit Bourgogne maar een andere goede wijn volstaat ook) en verpest het dus niet door goedkope supermarktwijn, gebruik verse zilveruitjes in plaats van die uit een pot in het zuur en maak het met liefde. Man, man, man, wat lekker.

Ingrediënten voor 4-6 personen:
85 g boter;
2 el zonnebloemolie;
175 g reepjes gerookt spek, 30 sec. geblancheerd, uitgelekt en drooggedept;
900 gram stoofvlees, zoals schouder of sucadestuk en in stukken van 5 cm;
2 grote tenen knoflook, gehakt;
1 wortel, geschrapt en in blokjes;
1 prei, gehalveerd, gewassen en in halve ringen;
1 ui, fijngesneden;
2 el bloem;
350 ml krachtige rode bourgognewijn;
ca. 500 ml runderbouillon
1 el tomatenpuree;
1 bouquet garni (2 takjes bladpeterselie, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes met een stukje selderij tot een bosje gebonden);
12 zilveruitjes, gepeeld heel;
12 champignons;
zout en peper;
fijngesneden bladpeterselie om te garneren;
stokbrood voor erbij.

Bereiding:
Smelt 30 gram boter met 1 eetlepel olie in een grote ovenvaste braadpan op matig vuur. Voeg de spekblokjes toe en bak ze twee minuten, of tot ze beginnen te bruinen. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bak het rundvlees in porties in de braadpan rondom bruin. Voeg zo nodig wat extra boter en olie toe. Leg het vlees op een schaal en zet deze weg.

Schenk op twee eetlepels na al het vet uit de braadpan. Voeg de knoflook, wortel, prei en ui toe en fruit ze 3 minuten of tot de uit zacht begint te worden. Strooi de bloem met peper en zout naar smaak erover en bak alles nog 2 minuten.

Roer de wijn, bouillon en tomatenpuree door het mengsel en voeg het bouquet garni toe. Doe het vlees en de spekjes terug in de braadpan en schenk er zo nodig nog wat extra bouillon bij, zodat de ingrediënten met een laagje van 1 cm bedekt zijn. Breng langzaam aan de kook, doe de deksel op de pan en zet hem 2 uur in een voorverwarmde oven van 150 graden Celsius óf laat hem zachtjes sudderen op een warmhoudplaatje op je kleinste pitje. Wel af en toe even doorroeren (én proeven ;-))

Smelt intussen 30 gram boter met de rest van de olie in een grote koekepan op matig vuur. Voeg de uitjes en de champignons toe en roerbak ze rondom goudbruin. Roer ze aan het eind van de 2 uur in de braadpan. Dek deze opnieuw af en zet nog 30 minuten in de oven, of tot het vlees gaar is.

Verwijder het bouquet garni. Proef en voeg zo nodig nog wat peper en zout toe. Strooi de peterselie erover en serveer met stokbrood.

uit: simpelweg lekker, Franse keuken (uitgeverij Parragon books Ltd)

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept. Bookmark de permalink .

3 reacties op Boeuf Bourguignon

  1. Pingback: Tips voor je kerstdiner 2020 | Frankrijk blog

  2. Pingback: Daube de boeuf à la Provençale | Het eten is klaar

  3. bart zegt:

    mmmm,zo maak ik hem ook ongeveer,plaats hem alleen niet in de oven!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s