Salade van asperges, nieuwe haring en zeekraal

saladeEnige tijd geleden aten we bij vrienden. Dat doen we wel vaker. Het zijn onze avondjes uit. Eten bij vrienden die dezelfde hobby hebben, lekker koken, maakt het extra speciaal. En hoewel ik redelijk eigenwijs ben in de menukeuze (vooral zelf op zoek naar ‘nieuwe’ recepten) krijg je soms een gerechtje waarvan je het recept wel mee moet nemen. Zo heb ik er uiteraard toch al wel een aantal verzameld. Eigenlijk vind ik het wat lastig om met andermans veren te gaan pronken. Van de andere kant is het zonde om ze in de kast te laten liggen. Ik zal ze dus successievelijk toch in mijn blog gaan opnemen. Deze keer een salade. Een echt voorjaarsgerecht met witte asperges en Opperdoezer. Helaas allebei nog niet verkrijgbaar begin maart. Daarom bij mij vervangen door groene asperges en Gourmandine aardappelen. Een heerlijk voorgerecht.

Ingrediënten voor 6 personen
200 gram zeekraal;
18 witte asperges, geschild, onderkanten verwijderd en in schuine stukken van 5 cm;
400 gram opperdoezer aardappelen, ongeschild, in stukken van 2-3 cm;
6 nieuwe haringen;
2 sjalotjes, fijngesneden;
3 el appelazijn:
1,5 el grove mosterd:
125 ml eerste persing koolzaadolie (of arachideolie, zonnebloemolie of slaolie);
takjes dille;
zout en vergemalen zwarte peper;
evt. brood en gezouten boter voor erbij.

Bereiding
Breng een ruime pan water met 1 tl zout aan de kook. Doe de zeekraal in de pan zodra het water kookt en blancheer de groente 3 minuten. Schep de zeekraal met een schuimspaan uit de pan en spoel in een zeef onder de koude kraan. Voeg de asperges aan het water toe en kook ze, afhankelijk van de dikte, in 3-4 minuten beetgaar. Spoel ze onder de koude kraan en doe in de zeef bij de zeekraal. Kook tot slot de aardappelen in het kokende water in 6-7 minuten beetgaar. Giet af en laat de groenten en aardappel goed uitlekken. Leg de groenten en aardappel in het midden van 6 grote borden. Neem de haringfilethelften van elkaar en verwijder de staartvin. Snijd de filets in de lengte in dunne reepjes en leg ze over de salade. Klop met een garde in een kom de sjalot, azijn en mosterd door elkaar en schenk al kloppend langzaam de olie erbij, zodat je een lichtgebonden saus krijgt. Breng op smaak met zout en peper. Lepel de dressing over de salade en garneer met dille. Bestrooi eventueel met wat extra gemalen peper.

Dit bericht werd geplaatst in familie, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s