Zomerse bietensalade

BietensaladeEr zijn van die dagen dat er eigenlijk van alles te doen is in en rond het huis maar dat je toch besluit heerlijk relaxed in de keuken bezig te zijn. De rode bieten uit mijn moestuin die boven de grond uitkwamen vormden een mooi excuus. Daar moest echt iets mee gebeuren. Wat is er dan mooier dan een frisse zomerse bietensalade. En als we toch lekker aan de slag gaan maken we de mayonaise natuurlijk zelf.

Ingrediënten voor 3-4 personen

Voor de salade:
3 rode bieten
1 appel (Golden Delicious)
3-4 augurken
4 vastkokende aardappelen (b.v. Nicola)

Voor de mayonaise:
2 eierdooiers
1 theelepel mosterd
1 theelepel water
400 ml zonnebloemolie
2 theelepels citroensap (of azijn)
snufje zout

Voor de dressing:
4 eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel gehakte peterselie
1 eetlepel fijngesneden bieslook
zout en peper
mild paprikapoeder

Bereiding

Begin met de bieten (die kan je natuurlijk ook gekookt kopen). Verwijder het loof en de wortel en spoel ze goed af onder de kraan. Doe ze in een pan en vul aan met water tot ze helemaal onder staan. Voeg eventueel 1 of 2 laurierblaadjes toe voor extra smaak. Kook ze gedurende zo’n 30 minuten. Prik er met een schilmesje in om te controleren of ze zacht zijn. Giet ze af en laat afkoelen. De schil kan je er nu eenvoudig van af wrijven of ‘knijpen’.

Ik gebruikte mooie nieuwe Nicola-aardappelen. Daarom hoefde ik ook dié niet te schillen. Kook ze gedurende ongeveer 15 minuten tot ze beetgaar zijn. Laat ze afkoelen in de schil. Ook deze schil kan je nu eenvoudig op ongeveer dezelfde wijze verwijderen.

Tijdens het afkoelen van biet en aardappel is er tijd om mayonaise te maken.
Als je hem toch koopt, koop dan wel goede. Ik pleit voor Hellman’s. Toch een soort van ‘de originele’.

Ik ging dus zelf aan de slag:
Splits de eieren en doe de eierdooiers in een ruime kom. Het eiwit kan bewaard worden voor wat anders (maak er bijvoorbeeld meringue van voor het dessert). Doe een flinke theelepel Franse mosterd en een theelepel koud water bij de eidooiers en meng dit tot een glad mengsel. Gebruik hier bijvoorbeeld een handmixer of keukenmachine voor. Voeg dan beetje voor beetje de olie toe en blijf steeds mixen. Dit is best een langdurig klusje omdat je absoluut niet te snel de olie mag toevoegen. Breng aan het eind op smaak met een beetje zout, citroensap of azijn en eventueel nog wat mosterd. Bewaar de mayonaise die je overhoudt in een afgesloten pot in de koelkast en gebruik hem bijvoorbeeld bij frietjes.

Meng voor de dressing 4 eetlepels mayonaise met 2 eetlepels yoghurt. Roer er een eetlepel gehakte peterselie en een eetlepel gesneden bieslook doorheen. Breng de dressing op smaak met wat zout, versgemalen zwarte peper en paprikapoeder.

Snijd de bieten, aardappelen en augurken allemaal in blokjes. Schil de appel en snijd deze ook in blokjes. Meng alles, samen met de dressing, goed door elkaar.

Heerlijk zomers met een lekker glas witte wijn en wat bokking of gerookte forel.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s