Schwetzinger Flammkuchen met asperges

flammkuche aspergesHet plannen van onze meivakantie is een studie op zich. Dat schreef ik al eerder. De laatste jaren noopte het weer ons af te dalen naar het zuidelijke deel van Frankrijk: De Ardèche en de Dordogne. Ook dit jaar bleef het lang spannend maar uiteindelijk bleek het hogedrukgebied ten oosten van Nederland sterk genoeg en namen we de, achteraf gezien juiste, beslissing om naar Baden Württemberg af te reizen. Met een caravan is dat één in plaats van twee dagen rijden en dat is mooi meegenomen op een korte vakantie. We verbleven op camping Astoria in Walldorf. Van daar uit maak je prachtige uitstapjes naar plaatsen als Speyer en Heidelberg. Of je bezoekt één van de paleizen in de omgeving. Wij deden dat in Schwetzingen.
terras & kraam aspergefeestNu bleek deze stad ook nog eens bekend te staan als dé aspergestad. Nog groter wordt onze blijdschap als duidelijk wordt dat enkele dagen later het groot aspergefeest in de stad gevierd wordt. (In 2023 valt Spärgelsamstag op 6 mei). Daar moeten we, aspergeliefhebbers als we zijn, natuurlijk naartoe. Het blijkt een prima evenement dat, geholpen door het stralende weer, een grote schare aan publiek mag verwelkomen. Waar in Nederland vind je nog zo’n evenement waarbij een koningin, dé aspergekoningin in dit geval, wordt gekroond? Waar een genootschap, hét aspergegenootschap, het oude ambacht en klederdracht toont en waar, in plaats van een hiphopdansgroepje, tientallen kinderen en jongvolwassenen een volksdansje doen op het podium? activiteiten aspergefeestHet (in heel Schwetzingen) beroemde beeld van de aspergeverkoopster, de volle terrasjes, de wagens met currywurst en de kraampjes met asperges maken het feest compleet. Eenmaal neergestreken op één van de vele terrasjes besloten we te gaan voor een Flammkuchen met asperges. En die bleek lekker. Zo lekker zelfs dat ik hem thuis nog eens maakte en ik hier nu het recept met jullie durf te delen. beeld aspergeverkoopsterMet dit (vegetarische) recept doe ik bovendien mee aan het Foodblogevent van de Facebookgroep ‘Foodbloggers Benelux’. Het thema van de maand mei is ‘kaas’. Andere en eerdere inzendingen van het Foodblogevent zijn te vinden op het Pinterestbord van de groep.

foodtruck flamkuchenFlammkuchen met asperges

Ingrediënten
250 gr bloem;
½ pakje droge gist;
140 ml lauwwarm water;
2 el olijfolie;
zout;
200 gr Hüttenkäse;
1 grote rode ui;
6-8 asperges;
50 gr schilfers Parmezaanse kaas;
1 el fijngesneden bieslook;
flinke hand rucola.

Bereiding
Maak eerst het deeg. Mix hiervoor de bloem met het gist en het zout. Probeer het zout en het gist in eerste instantie een beetje uit elkaar te houden. Voeg dan het water en de olie toe en kneed tot een elastisch deeg. Leg het in een kom, dek af met een handdoek en laat minstens een half uur rijzen. Schil in de tussentijd de asperges en snijd ze eventueel in stukken, snijd de ui in ringen, schaaf de Parmezaanse kaas, snijd of knip de bieslook.
Breng voldoende water aan de kook om de asperges in gaar te koken. Doe daar ook wat zout in. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius

Verdeel het deeg in twee gelijke delen en rol ze uit tot twee bodems. Leg de bodems op de ovenplaat (eventueel op bakpapier). Besmeer de bodems met de Hüttenkäse en beleg met de rode ui. Doe de asperges (of de aspergestukken) in het kokende water en plaats tegelijkertijd de Flammkuchen op de bakplaat in de oven. Bak de bodems in 10-15 minuten, totdat ze gaan kleuren. Kook de asperges in 10 minuten gaar.

Haal de bodems uit de oven en de asperges uit het water (gebruik het vocht om samen met de schillen, aspergesoep te maken). Bekleed de bodems met de asperges, de bieslook, de Parmezaanse kaas en de rucola.

Geniet van witte asperges zo lang als het nog kan, gebruik anders groene.
Liever een traditionele Flammkuchen? Dan vind je hier een recept dat bij ons thuis al jaren favoriet is.

Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Schwetzinger Flammkuchen met asperges

  1. Pingback: Aspergeseizoen 2021 | Frankrijk blog

  2. Pingback: Baden Württemberg – Speyer | Frankrijk blog

  3. Pingback: Het aspergeseizoen is begonnen | Frankrijk blog

  4. Léon Ribbens Mk. zegt:

    In het wijkblad De Blaak gelezen, het Brabants Aspergegenootschap is daar blij mee.
    Keurig omschreven dus best te maken. Hopelijk kan De Blaak in 2020 weer een asperge gerecht opnemen maar dan gaarne in het Maart nummer!! Dat Schwetzingen een asperge stad is ,wisten wij niet, ook daarvoor bedankt. Léon Ribbens, Mk. Brabants Aspergegenootschap.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s