Het aspergeseizoen is begonnen

flammkuchen asperges

Iets eerder dan andere jaren ging dit jaar het aspergeseizoen van start. Als groot liefhebber voor mij een heerlijke tijd. Vorige jaar mei was ik in aspergestad Schwetzingen in Baden-Württemberg. Van het gerecht dat ik daar at, Flammkuchen met asperges plaatste ik eerder een recept op mijn blog. Helaas was dit aan het einde van het aspergeseizoen en dus viel het recept een beetje in het water. Van Léon Ribbens kreeg ik het verzoek om dit jaar weer iets met asperges te doen. En dat doe ik graag natuurlijk.

Wie is Léon Ribbens?
Behalve dat je hem kan kennen als kok van het EO-programma het Familiediner, is Léon SVH Meesterkok en was hij kok/eigenaar van restaurant Boschlust in Goirle.

Léon kwam al vroeg met asperges in aanraking. In zijn oude dorp Oud-Gastel werden  de asperges op De Langenberg geteeld. Omdat de vader van Léon een aspergeliefhebber was en zijn moeder op 11 mei jarig was ging Léon, achter op de fiets van moeder daar de stukken kopen voor een heerlijke maaltijd op haar verjaardag!

Naast veel andere bezigheden was Léon Ribbens op 13 april 1993 in restaurant De Rooise Boerderij in Sint Oedenrode mede-oprichter van het Brabants Asperge Genootschap. De aanleiding was een wijnproeverij voor wijnen passend bij asperges.

Het Brabants Asperge Genootschap
Het Brabants Asperge Genootschap is opgezet naar het voorbeeld van het Limburgs Broederschap ‘Confrérie d’Asperges Limbourgondie’, maar met het verschil dat het genootschap, naast liefhebbers ook telers en restaurants belangrijk vindt.

Het genootschap bestaat uit ongeveer 60 telers, 45 restaurants en zo’n 100 liefhebbers. Jaarlijks is er een aantal evenementen: een wijnproeverij voor de beste aspergewijn van het jaar, de eerste gestoken asperge van de koude grond (dit jaar op 10 maart) voor het Zilveren Steekmes, verkiezing van het beste aspergerestaurant, verkiezing van de beste asperge en een openings- en sluitingsdiner (respectievelijk in april en in juni) en een telersmaaltijd in november.

Aspergewijn
Als dé Brabantse Aspergewijn van 2020 is gekozen voor de Lovatti-Custoza Bianco DOC, Veneto, Italië, 2019. Verkrijgbaar bij de aangesloten telers en restaurants. En die zijn weer terug te vinden op de website van het Brabants Asperge Genootschap.

Morgen plaatsen we een aantal recepten die we van Léon Ribbens en het Brabants aspergegenootschap kregen.

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, Restaurants, Tilburg. Bookmark de permalink .

3 reacties op Het aspergeseizoen is begonnen

  1. Pingback: Aspergeseizoen 2021 | Frankrijk blog

  2. Pingback: Lekker met asperge! | Frankrijk blog

  3. Peter Voogt zegt:

    Graag wil ik de recepten en de reacties daarop volgen. Ik kijk ernaar uit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s