Baden Württemberg – Speyer

In 2020 belandden we, geholpen door Corona, tot twee keer in Baden Württemberg. Één van de grotere deelstaten in het zuidwesten van Duitsland. In een aantal blogs laat ik jullie zien waarom ik vind dat dit stuk van Duitsland ondergewaardeerd is.

Dom van Speyer in Baden Württemberg
Dom van Speyer

Mijn blog wordt zeker geen compleet overzicht van de deelstaat Baden-Württemberg. De hoofdstad immers, Stüttgart, ken ik niet. Net zo min als Mannheim. Waar wij het vaakst verbleven is het Rhein-Neckar-Kreis in het noordwesten en Heidelberg, een Stadkreis, omringd door het Rhein-Neckar-Kreis

Mijn eerste blog over deze omgeving schreef ik in 2018, maar ook eerder kwamen we hier al. De reden? Wanneer je met je caravan ’s morgens vroeg lekker op tijd vertrekt vanuit Nederland en ’s middags nog iets leuks wilt doen voordat je de dag erna doorreist naar Zwitserland, Italië of Oostenrijk dan kom je uit in Baden Württemberg. Voor ons is dat, meer specifiek in Walldorf waar we vaste gasten zijn op de eenvoudige camping Walldorf Astoria. Ik noemde die ook al in eerdere blogs. Niet heel ver weg en toch is het mooie weer een bijzonder dingetje in die regio. Ik weet niet of dat wat ik nu zeg ergens onderbouwd is, maar het lijkt erop dat het in deze omgeving vaak mooi weer is!

Old Gate – Speyer

Één van de eerste keren deden we Speyer (Spiers) aan. Op dat moment een cadeautje voor ons omdat het vroeg in het seizoen toch lekker zonnig was en omdat Speyer gewoon een heel leuk plaatsje is om te vertoeven. Bovendien waren we weggeregend in Italië. Tijdens onze wandeling door het centrum kwamen we langs één van de vele fonteinen en mijn zoon maakte er dankbaar gebruik van om zijn pet te vullen met water en weer op te zetten, wat wel iets over het weer zegt, al werd hij wel raar aangekeken door de plaatselijke kinderen. Tussen de Old Gate (Altpörtel) en de Dom van Speyer loopt een gezellige autoluwe winkelstraat (Maximilianstrasse) met tal van heerlijke terrassen. Achter de dom bevindt zich een gezellig park.

Terras Speyer – zo kan het ook!

Terug op de camping volstaat een eenvoudige kartoffelsalat.

Gerecht: Aardappel-komkommersalade met appelspaghetti

Ingrediënten:

800 gr aardappelen;
1 potje augurken (370 ml);
250 gr kerstomaatjes;
1 komkommer;
3-4 bosuitjes;
100 gr mayonaise;
zout, peper, suiker;
2 appels (bv. Granny Smith);
doosje cress;

Bereiding:

Kook de aardappelen ongeveer 18 minuten in de schil. Laat ondertussen de augurken uitlekken, bewaar het vocht. Snijd de augurken in dunne schijven, was de tomaten en halveer deze. Maak de bosuitjes schoon en snijd in dunne ringen. Giet de aardappelen af en laat deze afkoelen. Meng voor de dressing de mayonaise met ongeveer 6 eetlepels van het augurkenvocht en breng op smaak met zout, peper en wat suiker. Afhankelijk van de grootte de aardappelen halveren of in vieren snijden. Meng de voorbereidde ingrediënten inclusief de dressing door elkaar. Was de appel en maak hier met een spiraalsnijder lange linten van. Heb je geen spiraalsnijder snijd de appel dan julienne. Garneer de salade met de appel en de cress!

________________________________________

Meer informatie over toerisme in Speyer vind je hier
Meer informatie over camping Walldorf Astoria vind je hier

In de omgeving van Speyer:
– Heidelberg en Slot Heidelberg
– Schwetzingen (slot én aspergeseizoen)
– Schloss Brüchsal
– Circuit van Hockenheim
– Meer tips? Laat het mij weten in de commentaren!

Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s