Kipfilet

kipfilet in dragon sausAls ik door mijn blogs scrol kom ik het vaakst kip tegen als het gaat om vleesgerechten. In blokjes, als bout, als hele kip of ontbeende en ontvelde kippendijen. Maar nog niet als kipfilet. De oorzaak is toch de droogte van de kip als de bereiding niet helemaal ‘comme il fault’ is. De laatste weken heb ik zo nu en dan een poging gedaan om die filet lekker en mals te krijgen. Dat leverde aan de eettafel vaak wisselende reacties op. Lekker maar nog steeds droog. Het lekker sloeg dan voornamelijk op de kruiden en op hetgeen we er bij aten zoals bijvoorbeeld een pasta pesto met champignons. Uiteindelijk werd het dit recept waarbij de kipfilet even wordt aangebakken en daarna verder gaart in een heerlijke saus. Het kan dus wel: malse sappige kipfilet. Deze keer met dragon. Volgens velen ‘a match made in heaven’.

Romige kip met asperges en dragon

Ingrediënten voor vier personen
600 g krielaardappeltjes in de schil;

4 kipfilet van plusminus 150 gram;
4 tenen knoflook geplet;
Olijfolie;
Zeezout;

1 el zonnebloemolie én 25 gram boter;
1 grote ui, gesnipperd;
2 teentjes knoflook, kleingesneden;
350 ml kippenbouillon;
klein bosje dragon;
250 gram witte asperges, schoongemaakt en in stukken van ongeveer 4 cm gesneden;
125 ml crème fraîche (light);
evt. 1 el maïzena.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Kook de aardappelen in de schil gedurende 3-4 minuten . Giet ze daarna af en halveer ze. Leg ze op een bakplaat op bakpapier. Leg daar ook de geplette knoflooktenen tussen. Druppel hier ruim olijfolie overheen. Zet in de oven gedurende 20 minuten.

Kruid de kip met gemalen zwarte peper. Verhit de zonnebloemolie met de boter in een anti-aanbak koekenpan of hapjespan. Bak de kip op hoog vuur aan beide zijden bruin (ongeveer 1 minuut per kant). Voeg dan de ui en de knoflook toe en bak nog even door. Draai de kip af en toe om.
Overgiet de kipfilet met de bouillon, voeg 2 takjes dragon toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 5 minuten sudderen. Draai dan de kip, voeg de asperges toe en kook ze 3 minuten mee. Hak ondertussen de resterende dragon zonder stelen fijn.
Haal de takjes dragon uit de bouillon en roer de crème fraîche en fijngesneden dragon door de bouillon met de kip en breng aan de kook. Bind eventueel met wat met water aangemaakte maïzena. Bestrooi de aardappelen met wat zeezout en serveer ze bij de kip.

Vervang de aardappelen eventueel door rijst of pasta.
Vervang de witte asperges eventueel door groene als er geen witte verkrijgbaar zijn

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

2 reacties op Kipfilet

 1. Ad zegt:

  Het borstje is eigenlijk altijd wel droog en heeft weinig smaak. Daarom kun je er ook van alles mee. De gerookte kip filet gebruiken we graag in salades en soep.
  Verder een mooie tip.

  Like

 2. nellnijssen zegt:

  De combi paddenstoelen en dragon is idd een perfect huwelijkje. Betreffende de kipfilet: ik waag me er niet meer aan. D.w.z. geen reguliere, maar alleen nog Bresse. Wat duurder, maar dan maar wat minder vaak.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s