Tartiflette

Reblochon is een lichtrode rauwmelkse kaas afkomstig uit de Savoie in de Franse Alpen. Ik kende hem nog niet maar tegenwoordig ligt hij ook vaak bij de supermarkt. Ikzelf vond hem in de Kaaszaak.

In mijn pauze wandel ik graag door het centrum van de gemeente Tilburg. Daarbij doorkruis ik vaak ook het dwaalgebied. Een mooi opgeknapt gebied met leuke winkels, horeca én activiteiten. Één van die winkels is de Kaaszaak dus dat kwam goed uit. Natuurlijk had ze Reblochon. ‘Ga je het in een gerecht verwerken?’. ‘Jazeker, vanavond Tartiflette’. Het meisje van de kaaszaak was een kenner: ‘Ooh, heerlijk, het is er ook echt weer voor vandaag’. Daarmee sloeg ze de spijker op de kop. Tartiflette is een gerecht wat vooral bekend is van de Franse wintersport. Wat Gröstl is voor Oostenrijk is Tartiflette voor Frankrijk. En ik moet zeggen. Gröstl is lekker maar Tartiflette is net wat meer bijzonder en delicater van smaak. De Reblochon is daar zeker mede debet aan. Ik hoorde skiërs dan ook in hun beste Frans wel zeggen: ‘Eerst een tartifletje eten’.

TartifletteIngrediënten
1 kg aardappelen;
200 gr Reblochon*;
25 gr boter;
3 uien;
200 gr gerookt spek in blokjes;
1 teen knoflook;
125 cl witte wijn;
125 ml crème fraîche;

Bereiding
Kook de aardappelen bijna gaar in 15-20 minuten. Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Smelt de boter in een braadpan en fruit daarin de ui. Voeg vervolgens het spek toe. Braad dit aan tot het spek enigszins doorbakken is. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Wrijf een ovenschaal in met een teentje knoflook. Snijd vervolgens de knoflook klein en doe dit bij het ui-spek-mengsel. Bak even mee. Meng ondertussen de crème fraîche met de droge witte wijn.

Snijd de aardappelen zodra deze gaar zijn in plakjes. Verdeel de helft over de bodem van de ovenschaal. Verdeel daarna het ui-spek-mengsel over de aardappelen en verdeel dan de andere helft van de aardapelen weer over het mengsel. Giet de witte wijn met de crème fraîche gelijkmatig over de ovenschaal. Snijd de reblochon overdwars doormidden en vervolgens in grove stukken. Verdeel tot slot de kaas, met de korst omhoog, over de schaal. Zet 20 minuten in de oven en serveer eventueel met een frisse salade.

*toch geen Reblochon? Gebruik dan Chaumes!

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept, Tilburg, vakantie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Tartiflette

  1. Pingback: Tartiflette: lekkere Franse winterkost | Overdekte markten en hallen

  2. David Simons zegt:

    De Jumbo hier heeft de Reblochon fruitier in het assortiment. Wel vrij prijzig. De Zuivelhoeve heeft zowel de fermier als de fruitier liggen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s