Bospaddenstoelensoep

herfst bos BlaakÉen van de beste gerechten die deze maand uit mijn keuken is gekomen is zonder twijfel deze heerlijke bospaddenstoelensoep. Nooit heb ik zo’n intense smaak van bospaddenstoelen in een soep geproefd. Eigenlijk kan hij zo aanschuiven aan het kerstdiner. Het ‘geheim’ zit hem in het gebruik van gedroogde paddenstoelen. Maar ere die ere toekomt. Het is niet mijn recept. Dat is afkomstig van ‘Herman zoekt kerststerren’. Een programma van Herman den Blijker dat in 2011 op RTL werd uitgezonden. De deelnemers maakten met een team een kerstdiner. Deze soep is afkomstig van deelneemster Liesbeth.
De recepten van het programma moeten ooit ergens op internet gestaan hebben want al die tijd had ik dit recept uitgeprint in mijn receptenmap zit. Dat is maar goed ook want dit heerlijke recept vind ik verder nergens meer terug.

Ingrediënten
1 grote ui, gesnipperd;
1 teentje knoflook, kleingesneden;
1 steel bleekselderie in blokjes gesneden;
60 gr gedroogde paddenstoelen (ik gebruikte boleten en eekhoorntjesbrood);
100 gr roomboter;
100 ml slagroom;
3 el bloem;
2 groentebouillonblokjes;
peper en zout.

Bereidingswijze
bospaddenstoelenWeek de paddenstoelen minstens enkele uren (desnoods een hele nacht) in één liter koud water.
Verhit 50 gram boter en smoor daar langzaam, in 5-7 minuten, de ui, knoflook en bleekselderie in. Voeg vervolgens de bloem toe en laat deze langzaam garen (blijven roeren).
Haal de paddenstoelen uit het water en houd deze apart.
Giet het achtergebleven vocht door een kaasdoek, theedoek of zakdoek om zand en andere ongeregeldheden eruit te halen. Sla deze stap niet over! Je zult er versteld van staan wat er achterblijft in de doek en blij zijn dat dit niet op je bord ligt straks. Vul het vocht opnieuw aan tot één liter en giet dit bij de roux met de ui Voeg ook de verkruimelde bouillonblokjes toe en roer goed door. Pureer uiteindelijk met een staafmixer en giet het door een zeef. Sla ook deze stap zeker niet over. Het zorgt voor een mooie gladde gebonden soep.

Verwarm nogmaals 50 gram boter in een koekenpan. Dep de paddenstoelen droog en bak deze in 5 minuten gaar. Doe ze dan bij de soep. Giet op het laatst wat slagroom door de soep en breng deze op smaak met peper en zout.

Tip: Mocht je niet zo van gedroogde paddenstoelen houden doe deze dan niet terug in de soep maar bak op het laatst dan wat verse bospaddenstoelen (250 gram) en doe die in de soep. Doe de gedroogde paddenstoelen in dat geval weg of, nog beter, snijd ze wat kleiner en doe ze bijvoorbeeld in een stoofgerecht zoals Boeuf Bourguignon, Daube de boeuf of wildzwijnragout. Je kerstmenu is zo al een heel eind!

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept. Bookmark de permalink .

Een reactie op Bospaddenstoelensoep

  1. Pingback: Tips voor je kerstdiner 2020 | Frankrijk blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s