Geen ster voor Tilburg

michelinsterren

Beste meneer of mevrouw Michelin,

Leuk hoor al die nieuwe sterren in Amsterdam. Ongetwijfeld zullen ze het verdienen.  Ook Den Bosch wordt beloond met een extra ster. Eindhoven had er al vier en Breda behoudt zijn ster eveneens. Maar dat gat op de kaart van Brabant is gebleven. Jammer, want Tilburg heeft het toch al moeilijk om te concurreren met historische steden als Breda en Den Bosch. Maar Tilburg is, ook bij u, ondergewaardeerd. Door Noorderlingen, door Brabanders en zelfs door haar eigen inwoners. En dat terwijl er zo veel moois aan de hand is in Tilburg. Wat te denken van de Piushaven? Tot voor kort een vervallen gebied en nu hard op weg om een toplocatie te worden. Mét de bijbehorende horeca.
Toegegeven daar zullen de sterren voorlopig niet terecht komen maar met restaurants als de Pastorie, de Visserij, Bij Vermeer en H(e)avens Kitchen bruist het er behoorlijk.

Aan de andere kant van de spoorlijn gebeurt hetzelfde. De hallen van de oude hoofdwerkplaats van de NS vormen, afgewisseld met nieuwbouw, het decor van een volledig nieuw stukje Tilburg. U bent er al geweest. De Houtloods kreeg van u immers een eervolle Bib-gourmand. Binnenkort komen er nog een paar restaurants bij en heeft u zin in de lekkerste biefstuk van Tilburg? Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat u dan in de Spoorzone met een gerust hart een vorkje kan gaan prikken bij RAW.
En hebben we het over genieten? Dat kan ook, in ieder geval nog even, zonder culinaire hoogstandjes maar met een (h)eerlijke hap, een prima drankje en een fantastische ambiance in Foodhall 88.

Een haven en een voormalig industriegebied. Is dat alles zult u denken?  Niets is minder waar. In Tilburg hebben we ook een dwaalgebied. Dat was, pak hem beet, tien tot vijftien jaar geleden het domein van studenten (godzijdank zijn die niet helemaal weg), verslaafden en een enkele oude bewoner. Na herbestrating en een grondige opknapbeurt van heel veel panden blijkt Tilburg plots een ‘historisch’ centrum te hebben. Met winkels die niet in de hoofdstraat passen en aardige horeca zoals De Spaarbank, Bij Maud en de topper: De Burgerij. Het is wel wat anders maar het is top! Horecamensen in hart-en-nieren én een driegangenmenu onder de 37 euro. Misschien kan u hier ook eens langs met een Bib?

Tilburg! Het blijft een studentenstad. Dat maakt de stad jong  en levenslustig. Ik kan er eindeloos van genieten. Het zijn de studenten die de ontelbare eetcafés op Korte Heuvel en Piusplein het recht van leven geven maar ik begrijp dat u daarin niet echt geïnteresseerd bent net als in de ontwikkelingen in het centrum . Maar het lijkt Tilburg eindelijk te gaan lukken: Hudson’s Bay, De Primark, het stadskantoor. We hebben er misschien wel 30 jaar op moeten wachten maar ‘het rondje’ komt er nu echt . Hopelijk is het niet te laat. Het zal Tilburg nog aantrekkelijker maken.

En dan komen we wél bij die zaken die u zouden moeten interesseren. De bovenkant van het horecasegment in de stad. En hoewel van te voren niet genoemd bij de kanshebbers hoopten we in Tilburg toch stiekem op een, al was het maar heel klein, sterretje. Want ook culinair timmert Tilburg aan de weg. Dat heeft u ook gemerkt bij het uitreiken van uw Bib-gourmands. Naast de twee die we al hadden, L’Olivo en Hofstede de Blaak, kregen we er maar liefst twee bij dit jaar: De Houtloods in de eerder genoemde Spoorzone en  Kok Verhoeven aan het NS-plein. Een plein trouwens dat onder andere dankzij de Spoorzone ook een flinke opknapbeurt kreeg, maar dat terzijde.
Ook uw concurrenten hebben de stad nog niet echt gevonden. Gault Millau houdt het op Hofstede de Blaak, Auberge du Bonheur en Taste! De redactie van de Lekker 500 koos De Hofstede, de Auberge en de Houtloods  als de Tilburgse toppers.
Dat Hofstede de Blaak dit jaar geen ster zou krijgen wisten we al bij de bekendmaking van de Bibs. Dat gaat immers niet samen. Maar sinds twee jaar kennen we in Tilburg ook restaurant Monarh met chefkok Paul  Kappé. Monarh staat trouwens  voor Monastère Rooi Harten (daar komt dus geen ‘c’ aan te pas). Ralph Blaakenburg kookt in Auberge du Bonheur ook de Michelinsterren van de hemel.

Beste meneer of mevrouw Michelin,
Hopelijk zakt u het komend jaar toch weer een aantal keer af naar Tilburg. Ik zet ze voor uw gemak nog één keer op een rijtje. De eerste 7 zijn ongetwijfeld bij u bekend de rest is enigszins willekeurig en misschien zelfs, net als bij u, gebaseerd op persoonlijke voorkeuren en waarschijnlijk bij lange niet compleet:

 1. Hofstede de Blaak
 2. Auberge du Bonheur
 3. Monarh
 4. Taste!
 5. L’Olivo
 6. Kok Verhoeven
 7. De Houtloods
 8. De Burgerij
 9. De Visserij
 10. Sarban
 11. RAW
 12. De Pastorie
 13. H(e)avens kitchen
 14. New Bali

 

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, Nederland, Restaurants, Tilburg. Bookmark de permalink .

Een reactie op Geen ster voor Tilburg

 1. Pingback: Tartiflette | Frankrijk blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s