Kip uit de oven

kip-uit-de-ovenDeze week kwam plotseling de film “No reservations” voorbij op tv. Een film uit 2007 over een vrouwelijke chefkok (een rol van Catherine Zeta-Jones) met een hoofdrol voor de Franse en de Italiaanse keuken. Uiteraard mijn favoriete filmgenre en deze had ik nog niet gezien.
Wanneer chefkok Kate aan souschef Nick (natuurlijk worden ze verliefd op elkaar) vraagt naar de drie belangrijkste aspecten van de Franse keuken is het antwoord: “boter, boter en ……..boter”. Als ik daarover nadenk zou dat waar kunnen zijn. Zelf houd ik het op “saus” als basis van de Franse keuken. Die zal dan meestal wel met boter zijn bereid. De saus in dit recept is deze keer zonder boter bereid en toch goddelijk. Net iets anders gekruid dan we gewend zijn en daardoor net iets anders van smaak. Gewoon doen, laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst die is heel goed verkrijgbaar!

Ingrediënten voor vier personen
8 kip drumsticks;
4 (voorgekookte) maiskolven;
250 gr sjalotjes (gepeld);
1 bol knoflook (los gepelde teentjes);
4 el olijfolie;
3 el dragonazijn;
3 el witte wijn of vermout;
1 tl gemalen venkelzaad;
200 ml slagroom;
1 tl aalbessenjam;
1 el fijne mosterd;
1 tl dragon (gedroogd);
2 el gehakte peterselie;
zout en peper.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Leg de drumsticks, de maiskolven, de gepelde ui en de knoflook in een ovenschaal en doe daar de olie, azijn, wijn, en venkelzaad bij. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Meng het geheel (met de handen) goed door elkaar.
Zet de schaal afgedekt voor 60 minuten in de oven. Schep af en toe om. Als de kip gaar is draai je de temperatuur van de oven terug naar 100 graden en haal je de schaal uit de oven. Leg de kip, ui, knoflook en maiskolven op een schaal, dek deze af met aluminiumfolie en houd warm in de oven. Doe het overgebleven vocht in een (hapjes)pan en breng het aan de kook. Voeg al roerend achtereenvolgens de room, de jam en de mosterd toe. Doe tot slot de dragon erbij.

Haal de (dek)schaal uit de oven, giet de saus over de kip en strooi de gehakte peterselie over het gerecht. Serveren met rijst, aardappels of puree!

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s