Eenvoudige Cassoulet

cassouletBij het maken van een echte Cassoulet komt nog heel wat kijken. Het ingrediëntenlijstje is dan ook niet zo geschikt voor de doordeweekse hap: varkenspoot, gekonfijte eendenbout en ganzenvet! Zonder die laatste twee mag het, denk ik, eigenlijk geen Cassoulet heten maar bij gebrek aan beter noem ik het toch zo. Met de toevoeging ‘eenvoudig’ uit respect voor het origineel. Wat wel overeind blijft in mijn recept zijn de witte bonen, het spek mét zwoerd en de worst.

blik-sassouletHet idee van mijn recept komt uit België. Daar wordt Cassoulet in kant-en-klaar potten verkocht. Een blik op de ingrediëntenlijst leverde dit recept op. Grappig wel dat op de pot ‘origineel recept’ staat terwijl hierboven toch heel andere ingrediënten staan bij de echte Cassoulet. De blikken liet ik graag staan. Die bevatten nogal wat E-nummers en een enorme berg zout is mijn ervaring.
Het uiteindelijke resultaat is eenvoudig én lekker.

Ingrediënten
Blik (720 gram) witte bonen in tomatensaus;
500 gram spek met zwoerd;
Blik (400 gram) knakworst;
2-3 uien in halve ringen;
2 teentje knoflook, fijngehakt;
½ tl gedroogd tijm;
1 blad laurier;
olijfolie.

Bereiding
Voor dit recept beginnen we met het scheiden van de bonen en de tomatensaus. Giet daarvoor de volledige pot in een zeef en vang de tomatensaus op. Spoel de bonen goed af met zo min mogelijk water. Het water laat je gewoon bij de tomatensaus! Weggooien is zonde. Snijd het spek in grove stukken en de knakworsten in drieën.

Verhit een scheut olijfolie in een braadpan of hapjespan en braad daarin het spek aan. Voeg na ongeveer 5 minuten de ui en de knoflook toe. Giet de tomatensaus met het water bij het spek. Voeg de tijm en het laurierblad toe. Zet de deksel op de pan en laat ongeveer een half uur sudderen.
Voeg dan de witte bonen en de stukken knakworst toe. Verwijder het laurierblad. Even doorwarmen (niet meer koken) en opdienen!

Bon appetit!

Dit bericht werd geplaatst in België, Frankrijk, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s