Oosterse roerbak

Oosterse roerbakVrijdag is frietdag hier in huis. Daar is maar moeilijk iets tussen te krijgen. Maar omdat we bezig zijn met een gezonde maand na een heerlijke vakantie kan dat eigenlijk niet. De frietjes kwamen deze week dus niet uit het vet maar als aardappelwedges uit de oven (half uur op 200 °C, besprenkeld met wat olijfolie). Daarbij deed ik een salade van jonge bladsla, ui en tomaat met een eenvoudige mosterd honingdressing (3 el olijfolie, 1 el witte wijnazijn, 1 el mosterd, ½ el honing, peper en zout).

Maar het ging natuurlijk om het pièce de résistance van deze maaltijd. Ik had het nog nooit zo uit mijn mouw geschud maar het experiment met deze snelle oosterse roerbak pakte wonderwel goed uit. Daar kunnen echt geen pakjes en zakjes tegenop en wederom blijken die dus ook helemaal niet nodig. Ze bevatten bovendien onnodig veel zout en suiker.

Ingrediënten
400 gram biefstuk;
zonnebloemolie;
1 el sesamolie;
2-3 el sojasaus;
1 tl garam masala (bijvoorbeeld van Jonnie Boer);
4 lenteuitjes;
125 gram taugé;
1 rode chilipeper;
1-2 cm gember;
1 teentje knoflook;
1 el sesamzaad;
peper en zout.

Bereiding
Roerbakken is een snelle bereiding van verse producten op hoog vuur. Het is daarom belangrijk dat alles wat erin moet al klaar staat.

Zorg dat de biefstuk op kamertemperatuur is en snijd het in reepjes. Snijd de lenteuitjes in schuine ringen. Verwijder van de peper het steeltje en verwijder vervolgens de zaadjes door het pepertje tussen de handen te laten rollen waarbij een lichte druk wordt uitgeoefend. De pitjes komen zo los te zitten en kunnen er worden uitgeschud. Snijd de peper vervolgens in hele dunne ringetjes. Rasp de gember en snij de knoflook fijn

Begin met de wok te verhitten op zo’n hoog mogelijk vuur (liefst een wokbrander). Doe er de zonnebloemolie in als de wok heet is. Bestrooi de biefstukreepjes met peper en zout en roerbak ze kort in de wok. Zodra ze rondom gekleurd haal je ze uit de wok en legt ze op een bord. Doe vervolgens de sesamolie bij de resterende olie in de pan en roer daarna achtereenvolgens de garam masala, de gember, de rode peper, de lenteui en de knoflook er doorheen. Blus, na zo’n 30 seconden het geheel af met de sojasaus. Roer er dan de taugé doorheen. Nog even doorwarmen, de biefstukreepjes erdoor roeren en op het eind bestrooien met het sesamzaad. Ik miste mijn friet niet meer. Natuurlijk kan je het ook prima serveren met bami.

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, recept. Bookmark de permalink .

3 reacties op Oosterse roerbak

  1. Pingback: Original Spices | Frankrijk blog

  2. Pingback: Balansdagen | Frankrijk blog

  3. Debbie zegt:

    Ik hou zo van wokken, echt heerlijk, gezond en makkelijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s