Caesarsalade met gerookte kip

Hoewel het maandag is vandaag geen vegetarisch gerecht maar één die je nog tegoed hebt van vorige week: Een Caesarsalade met gerookte kip. Uiteraard vanwege de weinige koolhydraten en ik kan je verzekeren deze is heerlijk.

caesarsalade

We gaan de vierde week in van onze gezonde maand. We hebben er nog geen genoeg van en een aantal gewoontes zullen we bovendien de komende maand(en) zeker vasthouden omdat ze gewoon goed bevallen: meatless monday en vaker vis. De afgelopen week hebben we wel wat gezondigd: voor mij een (niet magere) barbecue en omdat ik er niet was zondigden ze thuis met een spaghetti Bolognese (uit pot) omdat ik die niet lekker vindt. Vrijdag gingen we meteen weer in het gareel met deze salade. Een koolhydraatarm gerecht. Van alle ‘gezonde’ maaltijden toch het moeilijkst waar te maken. Hoe lekker en simpel is het immers om een maaltijd op te bouwen rond pasta, rijst of aardappelen?

cardinisIngrediënten voor vier personen
4 kleine kipfilets;
400 gr gesneden ijsbergsla;
Cardini’s original Caesar dressing (jawel, uit een flés);
handje rucola;
½ rode ui in halve ringen;
knoflookcroutons;
8 kerstomaatjes, gehalveerd;
50 gr grof geraspte of geschaafde parmezaanse kaas;
4 hardgekookte eieren in schijfjes of partjes.

Voor deze salade begin ik met de kip. Gebruik een (kleine) biologische kipfilet per persoon. Kook deze een half uurtje vóór in een (halve) liter kippenbouillon waaraan een scheutje ketjap manis is toegevoegd. Zorg ervoor dat de kipfilet net onder de bouillon staat. Dep de kip daarna droog en laat nog even verder drogen aan de lucht. Bereid ondertussen de rookoven voor. Ik gebruikte beukenhout. Laat de kipfilet daarin een kwartier tot 20 minuten roken.

Geen rookoven? Doe dan het volgende met de kip. Minder conventioneel maar zéker zo lekker. Wel ‘iets’ minder mager: Snijd de rauwe kipfilet in blokjes, bestrooi met peper en zout en bak deze gaar in een flinke klont boter. Leg deze kipfilet aan het einde op de in dit geval extra toegevoegde (pizza)kaas. Door de hitte zal de kaas smelten zodat je heerlijke draden trekt.

Zoals bekend houd ik niet van pakjes en zakjes. Sladressings maak ik altijd zelf. Maar voor deze ene maak ik een uitzondering. Niet omdat ik geen Caesardressing zou kunnen maken. Ga rustig in de weer met (zelfgemaakte) mayonaise, worcestersaus, citroensap en ansjovis. Maar probeer ook deze eens een keer. Verkrijgbaar in de meeste supermarkten: Caesardressing van Cardini’s. Die heet zo omdat Caesarsalade is vernoemd naar de Italiaanse chefkok uit Los Angeles Caesar Cardini, die deze salade én dressing ontwikkelde. Meng de ijsbergsalade met precies zoveel dressing dat de sla helemaal gedekt kan worden (begin met een flinke eetlepel en voeg zo nodig wat extra toe). Verdeel de ijsbergsalade over vier diepe borden. En dresseer daar de overige ingrediënten op. Eindig met de in schuine plakjes gesneden gerookte kip. Smakelijk eten!

Dit bericht werd geplaatst in Producten, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s