Minder koolhydraten

Koolhydraten en vlees zijn geen ideale combinatie. Vlees wordt het beste gegeten met groente. Koolhydraten worden ook het beste met groenten gecombineerd. Vandaar deze keer minder koolhydraten. Omdat ik nog een soepkipje in de vriezer had liggen besloot ik zondag om kippenbouillon te maken. Nadat de soep de hele nacht op het vuur had gestaan en maandagochtend via een zeef ontdaan was van de groenten (ik had er twee zakken voorgesneden boerensoepgroente bijgedaan) en de kip hield ik zo’n vier liter kippenbouillon over die ik, na afkoelen, in de koelkast zette. Het kippenvlees viel zo van het bot en bewaarde ik ook in de koelkast. De dag erna was het vet van de kip dat in de bouillon terecht was gekomen gestold. Door dit van de bouillon te scheppen hield ik een mooie magere bouillon over. Een gedeelte gebruikte ik direct voor onderstaand recept het andere deel bewaar ik in de vriezer voor een later moment. Natuurlijk had ik ook nog het supermagere kippenvlees dat ik de dag ervoor van het karkas had gehaald. Dat moest wel een kippenragout worden. Toch?kippenragout

Kippenragout
Natuurlijk bevat ragout bloem, al zou je ook een ander soort meel kunnen gebruiken. Helemaal koolhydraat vrij is het dus niet.

Ingrediënten
500 ml kippenbouillon (liefst vers, zie hierboven, anders van 1 kippenbouillonblokje);
Kippenvlees van één soepkip (of twee gekookte kipfilets);
1 ui (gesnipperd);
200 gram kastanjechampignons;
50 gr margarine;
1 teentje knoflook;
1 el bloem;
scheutje slagroom;
bieslook;
peper en zout.

Bereiding
Smelt de margarine en fruit daarin de ui. Voeg ook de knoflook en de champignons toe en bestrooi met peper en zout. Doe een flinke lepel bloem bij het mengsel en roer dit goed. Voeg dan scheutje voor scheutje de bouillon toe. Zet het vuur zacht. Blijf roeren tot de ragout de juiste dikte heeft. Voeg dan de stukjes kip en een scheutje slagroom toe. Breng de ragout op smaak met peper en zout, bestrooi met fijngesneden bieslook en bekijk nogmaals of de ragout de juiste dikte heeft. Voeg anders nog wat bouillon toe. Serveer met een frisse salade (maak een dressing van 1 deel dragonazijn, 3 delen olijfolie, peper en zout en wat suiker of honing) en doperwtjes.

Dit bericht werd geplaatst in recept en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s