Bruine saus met champignons

bruine saus met champignons

Wat is jouw favoriete keuken? Jongeren zullen snel geneigd zijn te zeggen dat dit de Italiaanse is vanwege de pasta’s en de pizza’s. Of misschien noemen ze de Japanse keuken. Sushizaken schieten immers als paddenstoelen uit de grond. Spaanse tapas zullen ook in het rijtje voorkomen. De Turkse keuken niet, al komt daar oorspronkelijk wel de Döner kebab vandaan. Toch behoorlijk populair onder jongeren, denk ik. Maar goed ze zullen de Amerikaanse keuken ook niet noemen omdat daar de Big Mac is uitgevonden.

Al beweer ook ik soms anders, uiteindelijk kom ik steeds weer terug bij de klassieke Franse keuken. Jammer dat er steeds minder bistro’s, brasseries en Franse restaurants komen. Ze zijn verdrongen door pizzeria’s, sushizaken, Chinezen, ‘de Griek’ en, het minst erg wat mij betreft, tapasrestaurants. Alleen in het hogere segment zien we nog vaak een Franse keuken. Het ergste is dat we in Frankrijk, ik zei het vorige week ook al, dezelfde trend zien.

Één van de vele aspecten van de Franse keuken zijn de sauzen. En laat ik daar nu ook een groot liefhebber van zijn. Een saus kan het eten maken of verpesten. In een zichzelf respecterend Frans restaurant zal de functie van saucier vervult worden door de sous-chef. Hij is verantwoordelijk voor alle sauzen. Ook in mijn repertoir zitten behoorlijk wat sauzen. Deze week heb ik er weer één aan het menu toegevoegd: Bruine saus. Ik houd meestal van mooie blanke sauzen maar deze Franse klassieker wilde ik graag eens uitproberen. Wij aten het met supermals sukadevlees en rijst. Maar biefstuk en aardappeltjes smaken er ook heerlijk bij.

Ingrediënten:
1 ui, gesnipperd;
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes;
250 gram champignons, in plakjes;
70 gram tomatenpuree;
50 gram boter;
30 gram bloem;
500 ml runderbouillon.

Bereiding:
Smelt 20 gram boter in een koekenpan of hapjespan en fruit de ui even aan. Voeg ook de plakjes champignons toe. Wanneer deze hun vocht verliezen wordt de knoflook toegevoegd. Zo zal deze niet verbranden. Bak alles nog een paar minuten door en haal de het champignonmengsel uit de pan. Smelt opnieuw 30 gram boter in dezelfde pan en doe daar ook de 30 gram bloem bij. Meng dit goed door en laat de roux, onder voordurend roeren, gaar worden. Doe ook de tomatenpuree erdoor en laat dit alles nog even doorwarmen. Voeg dan beetje voor beetje de bouillon toe. Roer steeds door zodat er uiteindelijk een gladde saus ontstaat. Voeg bouillon toe totdat de saus de juiste dikte heeft. Doe het champignonmengsel terug in de pan, roer alles goed door en verwarm tot bijna het kookpunt. Voeg op het laatst eventueel het braadvocht van het vlees toe. Bistro-food avant la lettre.
Bon appetit!

 

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept, Restaurants. Bookmark de permalink .

2 reacties op Bruine saus met champignons

 1. Ad zegt:

  Het hogere segment wil niet altijd zeggen het duurdere segment. Gelukkig zijn er tegenwoordig weer veel jongere chefs die eigen zaken starten met de luxere verfijnde keuken.

  Sauzen zijn i.d.d. vaak een belangrijke smaakmaker. Zelf ben ik helemaal weg van de klassieke stijl van Gerard Wollerich, de expert!. Hoog op smaak en een beetje plakkend aan de vork zodat het doceren tijdens consumptie eenvoudig is. Hij heeft hiervan halffabricaten gemaakt die ook in potjes vorm te koop zijn. Zie http://tastewollerich.nl/taste-wollerich Zo kun je zelf toveren met heerlijke saus. Niks lekkerder dan sauzen gemaakt van de pure producten op klassieke wijze met de mooiste recepturen..

  Like

 2. Cathy php zegt:

  Mijn voorkeur gaat toch nog steeds naar de Frans-Belgische keuken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s