Italië

Mergozzo ligt schitterend aan haar eigen meer

Mijn drie weken Italië zitten er op. Wat overblijft zijn herinneringen aan mooie plaatsen, zalig weer, heerlijke terrasjes en fantastisch eten in één van de ontelbare restaurants. De Italiaanse keuken blijkt eens te meer fantastisch te zijn en het is een bijna onuitputtelijke bron aan inspiratie. Zelf kan ik in ieder geval niet wachten om in de keuken aan de slag te gaan. Daarbij rekening houdend met de opbouw van een Italiaans diner. Dat wijkt nogal af van onze opbouw met voor-, hoofd- en nagerecht. In Italië begint men met antipasti. Een klein voorgerecht. Voorbeelden zijn er te over. Vitello Tonnato, een combinatie van fricandeau met tonijnsaus,

Insalata Caprese smaakt ook op de camping heerlijk

Insalata Caprese, de ook bij ons inmiddels bekende combinatie van tomaat, mozzarella en basilicum met wat olijfolie of Aceto balsamico,

Bruschetta, geroosterd brood met bijvoorbeeld een beleg van tomaat, knoflook, ui en basilicum.

Maar ook Prosciutto crudo di Parma of salami zijn prima antipasti. Wij bestelden deze, samen met één pizza ook op een terras als borrelhapjes want die ontbraken helaas vaak op de menukaart.
Na de antipasti eet de Italiaan zijn Primo piatto. Dat kan soep zijn of risotto maar meestal is dit een pasta. Die dus niet als hoofdgerecht wordt gegeten. Voor onze kinderen, maar in sommige gevallen ook voor ons was deze pastaschotel al meer dan genoeg als volledige maaltijd. Verrassend lekker was de Pasta Carbonara (Ristorante Lo Scricciolo in Verbania) die ik, excusez moi le mot, eigenlijk uitsluitend uit een potje kende en misschien daardoor niet lekker vond. Houd je van mosselen probeer dan de Spaghetti con Cozze. Grotto la DispensaDe lekkerste kregen we in Mergozzo in het trendy restaurantje Grotto la  Dispensa.
Het hoofdgerecht heet in Italië Secondo piatto. Meestal een vlees- of visgerecht waarbij wat groente en aardappel wordt geserveerd. Friet is slechts in uitzonderlijke gevallen verkrijgbaar. Ook wel logisch als je al een bord pasta op hebt. Het eenvoudigste hoofdgerecht is Cotoletta alla milanese. De Italiaanse variant van wienerschnitzel. Bestaande uit een met ei en broodkruimels gepaneerde karbonade in 8 minuten gebakken in een pan met antiaanbaklaag. Verder kwam ik hier één van mijn eigen favorieten veelvuldig tegen. Saltimbocca. Bereid met kalfsvlees, parmaham en verse salie.
Een goede Italiaanse maaltijd wordt afgerond met Formaggio (kaas), Dolce (zoet) of Frutta (Fruit) als dessert en tot slot een kopje espresso met eventueel een digestivo (likeur). Zelf geef ik daarbij uiteraard de voorkeur aan een heerlijke ijskoude Limoncello.

Spaghetti Carbonara

Ingrediënten voor 4 personen:
350 g spaghetti (al gebruik ik zelf liever verse Tagliatelle)
100 gram ontbijtspek
3 eieren
Knoflook
50 g Parmezaanse kaas
1 el geraspte pecorino
3 el extra vierge olijfolie
zout en zwarte vers gemalen peper

Bereidingswijze
Vul een pan met water, voeg zout toe, breng aan de kook en kook de spaghetti al dente.
Snijd ondertussen het spek in reepjes, pel de knoflook en plet deze.
Doe de olie in een pan en bruin de knoflook. Bak het spek even mee, waardoor het aan alle kanten bruin wordt.
Doe de eieren in een kom, voeg de geraspte pecorino kaas en Parmezaanse kaas toe, breng op smaak met een snufje zout en peper en klop voorzichtig met een garde of vork.
Giet de spaghetti af en voeg deze bij het spek. Meng met een houten lepel.
Haal de pan van het vuur, voeg het ei-/kaasmengsel toe en breng op smaak met een snufje versgemalen zwarte peper.
Meng alles voorzichtig door zodat de ingrediënten goed mengen: Als de saus te vloeibaar is, de pan enkele seconden terugplaatsen op het vuur.

Dit blog werd voor het eerst gepubliceerd op 29 juli 2012 op hetetenisklaar.weblog.nl

Dit bericht werd geplaatst in familie, Italië, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Italië

  1. Pingback: Genieten aan het Lago Maggiore | Frankrijk blog

  2. Pingback: Italiaanse foodparade nazomer. - Gereons Keuken Thuis

  3. Ad zegt:

    Hey Rene, we gaan deze een keer proberen, zelf zijn we helemaal weg van de bolognese http://www.zoals-t-heurt.nl/spaghetti-bolognese/

    Like

Plaats een reactie