Italiaans kookboek

Mijn Italiaans kookboek

Mijn Italiaans kookboek

Italië. Ik heb het er al vaker over gehad. Ook in 2006 gingen we daar, toen nog met onze vouwwagen, op vakantie. In de supermarkt kreeg ik, waarschijnlijk bij aankoop van een bepaald bedrag een gratis pasta-kookboek. En zoals een goed Nederlander betaamt nam ik het graag aan. Mijn vrouw vroeg nog waarom ik dat in godsnaam deed. Immers, ik spreek geen woord Italiaans.
Inmiddels is het 2013 en staat de techniek voor niets. Scanners met tekstherkenning (die scanner kan waarschijnlijk beter Italiaans dan ik) en Google translate (die kan zéker beter Italiaans) hielpen mijn kookboek vertalen. Voortaan eten wij “volgens origineel Italiaans recept” .

Mijn eerste vertaling was die van de Pasta Carbonara. Daarover heb ik al eens geblogd. De Carbonara uit Italië zonder room is zo veel lekkerder dan de Carbonara waar wel room in zit, zoals alle kant-en-klare happen.
Mijn tweede recept wil ik u ook niet onthouden. Niet zo’n klassieker als de Carbonara maar ook erg lekker uit Italië.

Tagliolini con pollo e porri (Tagliolini met kip en prei)
Tagliolini is een iets dunnere versie van Tagliatelle. Deze kan dus ook vervangen worden door Tagliatelle. Pasta’s zijn meestal primi’s en daardoor zijn de hoeveelheden voor vier personen niet erg veel. Immers daarna volgt nog een hoofdgerecht. Wilt u het eten als een volledige maaltijd dan moeten de hoeveelheden worden aangepast:

Benodigdheden voor vier personen:
250 g tagliolini
100 g kipfilet
20 g boter

Voor de saus
2 preien
2 uien
3 eetlepels droge witte wijn
2 dl room
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
2 eetlepels extra vergine olijfolie
zout en peper

Bereiding
Snipper de ui en snijd ook de prei in kleine stukjes.
Dep de kipfilets droog.
Voeg de kipfilet toe aan een pan waarin is eerst olie is verhit. Voeg zout en peper toe en bak de kip aan alle zijden bruin in ongeveer 8 minuten. Laat de kipfilet uitlekken en houd ze bijvoorbeeld warm op een bord onder aluminiumfolie.

Doe de prei in dezelfde pan en laat het vrijkomende vocht verdampen. Giet dan de witte wijn en 3 eetlepels water erbij en kook het 10 minuten. Voeg de uien toe en bak nog eens 10 minuten. Giet tot slot de room toe en laat weer 10 minuten zachtjes koken. Breng het op smaak met peper en zout. Doe het hele mengsel in een blender en mix tot je een gladde saus hebt.

Breng ondertussen in een steelpan veel water aan de kook met wat zout en kook de tagliolini al dente (volgens gebruiksaanwijzing). Giet af en doe het in een warme serveerschaal.
Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe en meng dit door elkaar. Leg in het midden van de tagliolini de kipfilet in dunne reepjes gesneden en giet de hete saus van uien en prei er over heen.
Serveer onmiddellijk.

Dit gerecht kan ook worden bereid door de kip te vervangen voor garnalen verdeeld in kleine stukjes en gebakken met een beetje olie.

Dit bericht werd geplaatst in Italië, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Italiaans kookboek

  1. Pingback: Italiaans kookboek – Tagliolini con pollo e porri (Tagliolini met kip en prei) | goodthingsfromitaly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s