Broodje met champignoncurry

Zo willen wij koeien graag zien

Zo willen wij koeien graag zien

Vegetariër. Ik zal het nooit worden. Mijn inspiratie voor een maaltijd begint eigenlijk altijd bij vlees of vis. Toch staat ook het beeld van varkens- en kippenstallen en de veetransporten op mijn netvlies. Niet bepaald een vrolijk plaatje. Eigenlijk hopen we allemaal dat de dieren die wij eten een goed leven hebben gehad. Een varken rollend door de modder. Een kip die een plekje zoekt om zijn ei kwijt te kunnen en koeien die met een bel om hun nek grazen op uitgestrekte bergweides.

Gelet op de beperkte ruimte die we in Nederland hebben en de grote hoeveelheid vlees die we nuttigen een utopie. Maar moet het zoveel vlees zijn? Moet het zo goedkoop zijn? Of zouden we toch kunnen kiezen voor iets minder van een betere kwaliteit? Een betere kwaliteit van het vlees en van het leven van het dier.
Het is niet moeilijk voor te stellen dat het vlees van een echt scharrelvarken die ruimte en tijd heeft gekregen om te groeien beter smaakt dan van een vleesvarken uit een megastal.
Het is ook niet moeilijk voor te stellen dat dit vlees niet als kiloknaller verkocht kan worden. Dat betekent voor zowel beest als boer niet veel goeds. En geloof me: ook een boer houdt van zijn dieren. Vraag het de gemiddelde veehouder en hij zal vol passie vertellen over zijn dieren. Schaalvergroting en efficiencyverbetering is niet hun idee. De toevoeging van water aan kipfilet en varkensvlees gebeurt niet op de boerderij. Waarom zouden we niet hetzelfde of iets meer betalen voor een kleinere kipfilet waaraan geen water is toegevoegd en die voor en na het braden ongeveer het zelfde gewicht heeft? Helaas werken de supermarktketens hier nog niet echt aan mee. Het prijsverschil is gewoon te groot en daardoor blijft de keuze voor biologisch vlees een lastige.
Nog steeds geen reden om vegetariër te worden dus. We zijn omnivoor en dat zullen we blijven. Ondanks de vleesvervangers waarvan het woord zelf al genoeg zegt. Voor deze keer toch een vegetarisch voorgerecht.
Gewoon omdat het lekker is.

Broodje gevuld met champignoncurry

Ingrediënten voor 4 personen
400 gram champignons
2 teentjes knoflook
1-2 spaanse pepertjes
1 eetlepel gehakte koriander
1 eetlepel currypasta
1 ui
150 ml kokosmelk
zout
25 gram boter
4 harde broodjes

Bereidingswijze
Borstel de champignons schoon en halveer ze. Maak de knoflook en de ui schoon en snijd ze in stukjes. Halveer de pepers, verwijder de zaadjes en snijd ze klein. Pureer de pepers, koriander (bewaar een klein deel voor de garnering), currypasta, knoflook, ui, kokosmelk en zout met de staafmixer.
Verhit de boter in een pan en bak de champignons in 3 minuten goudbruin. Schenk het gekruide kokosmengsel erover en stoof alles zonder deksel op de pan in 10 minuten gaar.
Hol in de tussentijd vier harde broodjes (bijvoorbeeld Kaiserbroodjes), waarvan de bovenkant is afgesneden uit zodat ze kunnen dienen als kommetje.
Verdeel de champignoncurry over de broodjes. Bestrooi met wat koriander en leg het brooddekseltje schuin terug op het broodje.

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, recept. Bookmark de permalink .

Een reactie op Broodje met champignoncurry

  1. Pingback: Mijn vijf meest ondergewaardeerde posts | Het eten is klaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s