Gebraden duiven met champignonvulling (uit de oude doos)

Op zaterdag staat er een grote markt in het centrum van de stad. Uiteraard kom ik daar regelmatig, al was dat vroeger niet het geval. Vreemd genoeg is het eerste wat ik doe wanneer ik in het buitenland op vakantie ben, kijken wanneer de lokale markt is én of er boeren- of brocantemarkten zijn ergens in de omgeving. Waarom dan niet in je eigen stad vroeg ik me af en sindsdien kom ik er regelmatig als het weer het toelaat.
Één van de eerste kramen die ik daar tegenkom is een poelier. 3 soepkippen voor 10 euro, kwartels, ongesorteerde kippendij. Van dat soort dingen. Ook konijn overigens. De enige plaats in de stad waar ik weet dat die te koop is. En ook duif dus. Al vaak bedacht dat ik die wel wil meenemen, maar dan bedenk ik me weer dat ik op dat moment niet weet hoe óf wat.
In Het nieuwe Haagse kookboek (71e druk uit 1984) kwam ik toevallig een recept tegen voor de bereiding van duif. Ik plaats het nu op mijn blog. Bij mijn eerstvolgende bezoek aan de markt koop ik er een paar!

Ingrediënten voor vier personen
2 jonge duiven
zout, peper
50 gr champignons
1 el boter
2 el zonnebloemolie
1 ui
1/8e l witte wijn
1 tl bouillonpoeder

Bereiding
De panklare duiven met zout en peper bestrooien en vullen met plakjes champignon en boter. In de olie aan alle kanten bruin bakken en in een voorverwarmde oven (200 °C) gedurende 30 minuten braden. Na 10 minuten de grof gehakte ui erbij doen. De duiven uit de pan nemen, de jus zeven en met witte wijn laten inkoken. Op smaak brengen met bouillonpoeder.
De duiven met een wildschaar halveren, op een schaal leggen en de jus erover gieten. Geven met bijvoorbeeld doperwten en een aardappelgerecht.
Oudere duiven (mals zijn ze tot 6 maanden) moeten worden gestoofd. Volgens bovenstaand recept bereiden, maar na het bruin bakken de wijn toevoegen en 1¼ uur laten stoven.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, recept, Tilburg. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s