Oorsprong van de Tarte Tatin

kerk-lamotte-beuvronDe geschiedenis van Tarte Tatin begint al in de 19e eeuw, toch beginnen we ons verhaal pas in 1903. Het ‘Société Géographique du Cher’ maakt een tweedaagse treinreis door de regio en verhaalt daarover in hun bulletin:

Vanaf La Ferté-Saint Aubin, een klein stadje 10 kilometer ten noorden van Lamotte-Beuvron, verandert het landschap. Eikenbomen verschijnen en mengen zich met dennen, berken, en espen.
Chaumont-sur-Tharonne is een mooi dorp met een grote kerk en een prachtige toren. Op de dag dat wij daar zijn is er een feestdag en een mensenmassa van voornamelijk feestvierende stedelingen zorgen voor grote drukte op het treinstation.
De vallei tot Lamotte-Beuvron is vrij robuust. We reizen door het park van een voormalig keizerlijk landgoed dat nu een school is voor agrarisch beroepsonderwijs voor probleemjongeren.
Uiteindelijk stappen we uit in Lamotte.

 Het is bijna 8 uur en onze magen rammelen. Gelukkig staat recht tegenover het station het Hotel Tatin, gebouwd en uitgerust met alle moderne gemakken voor het genot van de Parijzenaars die alle landgoederen in de regio vanwege de jacht hebben gepacht. Het personeel staat ons al op te wachten en ook van de menukaart worden we heel blij: deze is buitengewoon overvloedig en het liefst zou ik hem hier met jullie willen delen. Het diner was zonder twijfel fantastisch en werd op ons aandringen bekroond met een warme appeltaart. De specialiteit van het huis die misschien wel in aanmerking zou komen voor een beschermde status zo lang als mademoiselle  Fanny Tatin achter het fornuis zou staan.

hotel-tatinDeze onvergelijkbare traktatie, beroemd in heel Sologne, is een waardevolle aanwinst voor de economische geografie van de regio. Omdat het inmiddels ver in de winter is, is het is ook de laatste Tarte Tatin van het seizoen voor het hotel, waardoor het smaakt als een stukje geschiedenis! Een dergelijke weelderige maaltijd kon alleen eindigen met een glas champagne. Het excursiebudget stond dit toe en dit gaf ons de gelegenheid om wat toasts uit te brengen op de schitterende plaatsen die we bezochten en waar we, als gebruikelijk, zo verwend werden. Als er nog steeds kritiek zou zijn op Sologne, zou de reis van Blois naar Lamotte op een prachtige lentedag met een diner in het hotel Tatin, iedereen zeker tot zwijgen brengen en zouden zij hun minachting voor deze regio danig moeten bijstellen!

Dit is de eerste schriftelijke verwijzing naar de beroemde Tarte Tatin, maar uit overlevering zou blijken dat de taart rond 1880 al is ontstaan:

Was de Tarte Tatin echt het gevolg van een ongeval in de keuken? Hebben Caroline en Stéphanie iets echt origineels willen creëren of deden ze gewoon de dingen die in Sologne in die tijd gemeengoed waren?
sologneEen intrigerende aanwijzing komt uit een notitie aan het eind van het recept van ene Marie Souchon dat luidt als volgt: “Dit recept werd uitgevonden door de kok van de graaf van Chateauvillard, die dit heeft doorgegeven aan Fanny Tatin”. Onderzoek heeft het bestaan van de graaf, die in 1827 werd geboren in een rijke Parijse familie bevestigd. Hij wijdde het grootste deel van zijn leven aan het plezier en de promotie van watersport terwijl hij leefde van zijn erfenis. Hij kwam naar Lamotte-Beuvron in 1872, toen hij het kasteel van Tracy kocht met het bijbehorend landgoed op ongeveer 3 kilometer van de stad. Hij bezat het kasteel vijf jaar. Van zijn kok is helaas niets bekend. De graaf stierf in 1880 zonder erfgenaam of familielid.

Is zijn kok na het overlijden van de graaf toegetreden tot het personeel van het hotel? Heeft ze Fanny het recept gegeven tijdens een bezoek aan de graaf in zijn kasteel? Waar vond de kok de inspiratie voor haar recept? Deze vragen zullen nooit worden beantwoord!

Recept Tarte Tatin

Ingrediënten
6-8 appels (Golden delicious, Granny smith, Royal gala, Reine des Reinettes);
200 g fijne suiker;
200 g bloem;
100 g boter voor het deeg + 50 g boter om de pan in te vetten;
10 ml water

Bereiding
Kneed de bloem met de boter en het water tot een bal en laat het even rusten terwijl je je de appels bereidt.
Beboter de taartvorm royaal. Strooi er een gedeelte van de suiker in.
Snijd de appels, zonder ze te schillen, in plakjes en schik ze in de vorm in verschillende lagen. Bestrooi met de resterende suiker.tarte-tatin

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Terwijl de oven aan het opwarmen is, zet je de taartvorm op het fornuis op hoog vuur. Laat de appels met de suiker karameliseren. Hierdoor ontsnapt het water als stoom. Laat dit 30 minuten op het fornuis karameliseren . Rol het deeg zeer dun uit en snijd een schijf van deeg een beetje groter dan je vorm. Wanneer de appels zijn gekarameliseerd plaats je de deegvorm over de appels, druk de randen goed aan. Bak gedurende 30 minuten. Keer het geheel om op een taartvorm.

Serveer warm!

(Vrij vertaald van http://www.tartetatin.org)

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Oorsprong van de Tarte Tatin

  1. Pingback: Frankrijk | Het eten is klaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s