Salade met gamba en freekeh

Salade met gamba en freekehFoodbloggers dagen elkaar soms uit. Niet om er echt een wedstrijd van te maken maar gewoon om creatief te blijven, nieuwe ingrediënten te leren kennen en buiten je eigen comfortzone te stappen. Één van die uitdagingen is de Mysterybox. De deelnemende foodbloggers noemen allemaal één ingrediënt en de organisator loot er vervolgens 6 uit. Voor de uitdaging moet je er dan minstens 3 gebruiken in het gerecht van jouw keuze.  Deze keer kwamen aubergine, verse kokos, gamba’s, sperziebonen, kikkererwten en freekeh uit de bus rollen. Dat laatste moest ik eerst even googlen. Het blijkt een graansoort te zijn en vergelijkbaar met bijvoorbeeld quinoa.
Naast de gekozen ingrediënten mag je ook nog ‘gewone’ keukenkast-ingrediënten gebruiken. Die is bij mij gelukkig goed gevuld. Ik gebruikte uiteindelijk 4 van de 6 ingrediënten: gamba’s, freekeh, sperziebonen en kikkererwten. Het werd een heerlijke salade die, mede door de dressing, de verwachting oversteeg. En dat vond niet alleen ikzelf.

Salade met gamba en freekeh

Ingrediënten
100 gram freekeh;
½ liter water;
150 gram sperzieboontjes;
150 gram kikkererwten (uit pot);
70 gram (jonge) bladsla;
gamba’s (4-5 per persoon);
1-2 teentjes knoflook;
zout;
olijfolie.

Voor de dressing
1 el honing;
5 el olijfolie;
2 el citroensap;
1 el mosterd;
½ teentje fijngehakte knoflook:
1 el fijngehakte dille.

Voorbereiding
Kook de freekeh in 15 minuten gaar in een ½ liter water waaraan een ½ tl zout aan is toegevoegd. Giet af en laat afkoelen. Kook de sperzieboontjes in 5 minuten beetgaar en spoel daarna direct af onder koud water. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af met koud water.

Bereiding
Maak de dressing door alle ingrediënten bij elkaar te voegen  en goed te schudden of te roeren.
Snijd de sperzienbonen in drieën en meng ze met de kikkererwten, de bladsla en een gedeelte van de freekeh. Meng ook de dressing er voorzichtig doorheen.
Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en bak daarin de gamba’s met de fijngehakte knoflook gaar. Let op dat de knoflook niet verbrand.

Dresseer de salade op een bord. Garneer met nog wat freekeh en leg de gamba’s er bovenop. Smakelijk eten.

Dit bericht werd geplaatst in recept, Tapas. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s