Teriyaki zalm met Paksoi en Noedels

teriyaki-zalmDacht jij ook dat Teriyaki uit een flesje komt? Eerlijk gezegd: ik wel. Tot nu.
Tenminste, het moet natuurlijk wel geproduceerd worden en in dat flesje terecht komen maar verder had ík er nog nooit over nagedacht. Teriyaki verwijst echter naar de kookwijze waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans (teri) krijgt. Weten we dat ook weer.

Waarom wij het in een flesje kopen weet ik dan ook weer niet want moeilijk is het allemaal niet en veel extra werk is het ook niet.  Met de paksoi en de noedels is het bovendien zalig én ook nog eens gezond.

Ingrediënten voor vier personen

4 zalmfilets zonder huid;
1 el sweet chilisaus;
1 el honing;
2 tl sesamolie;
1 el mirin of droge sherry;
2 el sojasaus;
1 tl gemberpoeder;

2 struiken paksoi;
200-250 gr rijstnoedels;
2 tl zonnebloemolie;
2 tl sesamolie;
3 teentjes knoflook;
250 ml visbouillon (van een ½ blokje):
3-4 tl (geroosterde) sesamzaadjes.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de zalm in een lage vuurvaste schaal. Mix voor de marinade de Sweet chilisaus, honing, sesamolie, mirin, sojasaus en gemberpoeder door elkaar en giet deze zodanig over de zalm dat deze helemaal bedekt is. Zet 10 minuten in de oven.

Breng ondertussen gezouten water aan de kook voor de noedels. Verhit in een andere pan de zonnebloemolie met de sesamolie en gaar op niet al te hoog vuur de fijngesneden knoflook. Snijd de Paksoibladeren los door het uiteinde er vanaf te snijden.  Doe de bladeren bij de knoflookolie en bak deze op middelhoog vuur een beetje aan zodat de knoflookolie overal op de bladeren zit. Giet dan de bouillon bij de paksoi. Doe de deksel op de pan en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken. Zorg dat de stelen een klein beetje knapperig blijven. Kook ondertussen ook de noedels gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking (2 minuten?)

Leg de paksoi op de borden (bewaar het vocht) met daarop wat noedels. Giet vervolgens het knoflookvocht van de paksoi over de noedels en de groente. Leg op ieder bord een stuk zalm en strooi er op het laatst wat geroosterde sesamzaadjes over.

Bewaren

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s