Courgetti Bolognese

courgetti bologneseAtkins, Dr. Frank, South beach, Heller, de Voedselzandloper. Allemaal geven ze koolhydraten de schuld van overgewicht en een ongezonde levensstijl.
Maar het valt niet mee om koolhydraten uit je dagelijkse voeding te halen. Rijst, pasta, aardappelen. We eten het bijna dagelijks en tot veel genoegen. Koolhydraten maken ook onderdeel uit van de schijf van vijf. We hebben ze dus ook nodig. Ik ben geen voedingsdeskundige en ga dus ook geen adviezen geven, maar mocht iemand het mij vragen: Minder (slechte) koolhydraten en meer bewegen zou voor veel mensen al veel helpen, is mijn bescheiden mening. Probeer het eens.
Dit recept helpt er zeker bij. De koolhydraten worden vervangen door groente en omdat het verder een bekend en populair gerecht is worden ze ook niet direct gemist.


Ingrediënten
30 gram roomboter
100 g gerookt ontbijtspek, fijngesneden
1 ui, gesnipperdingrediënten courgetti bolognese
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 winterwortel, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
250g half om half gehakt
150 ml (volle) melk
Nootmuskaat
150 ml droge witte wijn
6 romatomaten in stukken gesneden.
4 courgettes

Bereiding
Smelt de boter in een braadpan op een zacht vuur en voeg het ontbijtspek toe. Zodra het spekvet begint te smelten voeg je de ui toe fruit deze tot ze zacht zijn. Doe dan de wortel en de knoflook erbij en bak deze 5 minuten mee. Doe dan de selderij erbij en bak nog 2 minuten. Voor een pittige saus kan je ook een (half) chilipepertje kleingesneden toevoegen.
Voeg dan het gehakt toe en rul dit tot het bruin is. Breng het mengsel op smaak met wat peper en zout en laat vijf minuten zachtjes doorgaren.
Giet de melk erbij en voeg een halve tl nootmuskaat toe. Laat zachtjes sudderen tot bijna alle melk is verdampt en doe dan de wijn en de tomaten in de pan. Breng aan de kook en laat de pan op de kleinste pit (eventueel op een warmhoudplaatje) 2 tot 3 uur staan. Roer af en toe door, proef en indien nodig breng op smaak met peper en zout. Mocht er teveel vocht verdampen doe er dan tussendoor wat water bij.

Natuurlijk kan je deze saus ook bij je gewone pasta eten maar ik maak er deze keer dus een groen alternatief bij.
Terwijl je saus staat te koken heb je tijd genoeg om de courgetti te snijden. Zelf gebruik ik een mandoline maar met de hand en een goed mes kom je ook een heel eind. Reken ongeveer één flinke courgette per persoon. Snijd deze in dunne reepjes (zoals spaghetti of Tagliatelle), de kern kan je gebruiken maar dan wordt het wel snel wat papperiger, beter dus van niet. Breng, als de bolognesesaus bijna klaar is een pan met ruim water en zout aan de kook. Voeg de courgetti toe en breng opnieuw aan de kook. Je courgetti is dan eigenlijk al direct klaar als je nog wat beet wilt houden (laat in ieder geval niet langer dan twee minuten koken). Giet de courgetti af of laat uitlekken in een vergiet. Verdeel over de borden en schep er de bolognesesaus overheen. Rasp er ook wat parmezaanse kaas of grana padano over.

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, recept. Bookmark de permalink .

2 reacties op Courgetti Bolognese

  1. Pingback: Balansdagen | Frankrijk blog

  2. deunie.nu zegt:

    Mooi recept en vreselijk lekker.. Maar over koolhydraten wilde ik zeggen dat het wel enorm uitmaakt wat voor soort koolhydraten het zijn. Geraffineerde suikers zijn de slechtste koolhydraten, maar koolhydraten van bruine rijst zijn heel goed voor de gezondheid 🙂 ik kan het niet missen hoor dat soort koolhydraten. Bruine rijst, volkoren couscous, roggebrood, havermout, mmmm

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s