Salade met Aziatische twist

huzarensalade 2Iedereen heeft ze wel eens. Etentjes waarbij iedereen een gang maakt. Daarmee voorkom je dat één man steeds in de keuken staat (iets wat ik zelf ook niet erg vind) en doe je weer ideeën op voor nieuwe gerechtjes. Gisteren hadden we zo’n dinertje en ik bood direct aan het voorgerecht te maken. Dat heeft meerdere voordelen. Natuurlijk dat je er dan snel vanaf bent en vervolgens ontspannen een lekker glas wijn kan drinken. Daarnaast vind ik voorgerechten of, beter gezegd, kleine gangen één van de leukere dingen. Daarbij gaat het, naast de smaak, toch ook om de presentatie. Voor deze keer koos ik voor een aardappelsalade met een Aziatische twist. Uiteraard met bijpassend garnituur.

Ingrediënten
600 gram kruimig kokende aardappelen;
1 ui zeer fijn gesnipperd;
1 appel zeer fijn gesnipperd (bv Granny Smtih);
1-2 el mayonaise;
1 tl vadouvan (in een eerder blog beschreef ik al vadouvan) ;
flinke scheut sushiazijn;
worteltjes;
daikon (rettich);
cress;
eetbare bloemetjes (anjer);
kerstomaatjes;
peterselie of koriander;
(olijf)olie;
witte wijnazijn;
sambal;
teentje knoflook;
hardgekookt ei;
eikenbladsla.

Bereiding
Kook de aardappelen gaar en laat afkoelen. Stamp ze fijn en meng met de ui en appel. Voeg voldoende mayonaise toe zodat het smeuïg is. Schep er tot slot de vadouvan (bijvoorbeeld van Jonny Boer) doorheen. Snijd de daikon en de worteltjes (liefst met een mandoline) in zéér dunne plakjes of reepjes. Marineer deze in de sushiazijn (daardoor worden ze zacht en kan je ze bijvoorbeeld oprollen). Maak vervolgens de dressing voor de tomaat door 3 el olie te mengen met 1 el witte wijn azijn, een geperst (half?) teentje knoflook en 1 tl (of naar smaak) sambal oelek.
huzarensalade 1

Maak het bord op met eikenbladsla, een canelle van de aardappelsalade, de daikon en de wortel, een ei, gehalveerde kerstomaatjes en eetbare bloemetjes. Giet een beetje van de sambaldressing over de tomaat en het ei. Garneer met wat peterselie of koriander en de cress.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s