Honingkoek

honingkoekKoken en bakken. Twee totaal verschillende dingen. Is er een serie ‘heel Holland bakt” op televisie dan gaat iedereen er van uit dat ik dat ook wel zal kijken. Of dat ik aan de buis gekluisterd zit bij “Rudolph’s bakery”. Niets is minder waar, al moet ik toegeven dat laatstgenoemde soms wel heerlijke dingen laat zien. Of misschien moet ik zeggen liet zien want deze week werd bekend dat Rudolph van Veen weg is bij 24kitchen. Benieuwd waarmee en waar hij terugkomt.

Toch bak ik zelf ook nog wel eens een brood. Omdat ik dát wel leuk vind. Een paar maanden geleden ging de broodmachine kapot en sindsdien doe ik het gewoon zonder. Heerlijk dat kneden en heerlijk het snoepen van dat zelfgebakken brood. Het duurt een tijdje maar dan heb je ook wat. Leuk om te variëren met zaden en met meel. En op de één of andere manier ook lekkerder dan uit de broodbakmachine. Misschien is het gewoon de voldoening die je er in proeft.

Op het gebied van patisserie ben ik een nul. Ik deelde mijn ervaringen al eerder. Deze honingkoek stond er toen ook al bij. Ik maakte hem nogmaals omdat ík hem gewoon hartstikke lekker vond. Het recept komt oorspronkelijk uit het boek “Leon: Baking and Puddings” en heet daar Petra’s Honey bread. Genoemd naar de schoonmoeder van de schrijver van het boek (Henry Dimbleby). Maar wat maakt het uit? Gewoon bakken en als tussendoortje verorberen!

Ingrediënten
225 g bloem
115 g basterdsuiker
115 g honing
150 ml water
1 tl baksoda (natriumbicarbonaat)
zeste (rasp) van 1 citroen
klein bakblik (bekleed met bakpapier)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.Meng de bloem en suiker in een kom. Verwarm de honing en het water in een steelpan tot de honing is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg de baksoda en de citroenzeste toe. Giet dit over het bloemmengsel en roer tot alles goed gemengd is.  Schep het beslag in het bakblik en bak voor ongeveer 50-60 minuten.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s