Crisis in de keuken!

Nee, gelukkig niet op kookgebied en ook niet echt in de portemonnee. Toch wilde ik de uitdaging aangaan: 5 dagen, 4 personen, 35 euro.
Dat betekent 5 avondmaaltijden bedenken voor zo’n 7 euro per maaltijd. Dat kán natuurlijk heel gemakkelijk maar het moesten wel een beetje bijzondere maaltijden zijn. Maaltijden waarmee je de dagelijkse pot eens kan afwisselen, toch binnen het budget blijft en ook nog eens gezond eet. Zonder pakjes en zakjes waaraan veel suiker en zout is toegevoegd. Want dat we die niet alle dagen moeten eten zijn we ons inmiddels wel van bewust. Toch?

Dag 1 Wortelstoemp
Ik begon heel fanatiek op dag 0 met het inkopen van wat ‘bulk’: 5 kg aardappelen (omdat dat goedkoper was dan 3 kg), 1 kg uien en 2 kg rijst (ook weer omdat 2 kg goedkoper was dan 1 kg). ik deed concessies aan mijn boter. Ik verving de roomboter door margarine omdat die meer dan de helft goedkoper was. Bovendien wordt er thuis op dit moment zoveel mogelijk Weight Watchproof gekookt omdat het voorjaar en dus ook de zomer er aan zit te komen. Op dag één koos ik voor een hier in huis bekend recept van Jeroen Meus: Wortelstoemp. De bijbehorende karbonade verving ik door speklapjes en de pickles liet ik weg, omdat die in ons gezin niet heel populair zijn.

Ingrediënten
1,2 kg kruimig kokende aardappelen;
600 gr uien;
600 gr winterpeen;
50 gr margarine;
1 el mosterd;
gedroogde tijm, peterselie, laurier;
2 dl water.

Bereiding
Schil de aardappelen. Maak de uien schoon en snijd ze in (halve) ringen. Maak ook de winterpeen schoon en snijd deze in rondjes. kook de aardappelen in ruim water waaraan wat zout is toegevoegd gaar. Smelt in een braadpan de margarine en fruit hierin de ui en de peen aan. Bestrooi de ui en wortel met wat tijm en peterselie (of gebruik verse kruiden en bind ze samen met de laurier tot een bouquet garni). Laat dit alles nog even stoven en voeg dan zoveel water toe dat de uien en wortels bijna volledig onder staan. Doe ook het laurierblad erbij. Laat even doorkoken totdat de wortels gaar zijn. Haal dan het laurierblad er uit en doe de aardappels erbij. Plet met een pureestamper maar maak het niet al te fijn. Schep op het eind een flinke eetlepel mosterd door de stoemp.

Dag 2 Jagerskip
Het moèt wel zo zijn dat, toen ik nog jong was, het eten ook eenvoudiger en waarschijnlijk goedkoper was. Veel uitheemse producten waren er nog niet, dus werd er gekookt met alles wat het land te bieden had. Thuis hadden we een kaartenbak vol met recepten. De één heeft de tand des tijds beter doorstaan dan de andere. Zo wordt er bij recepten rijkelijk gestrooid met asbest onderzetters en was bieslook een ingrediënt wat je eventueel mocht vervangen door een heel jong sjalotje mocht je er niet aan kunnen komen. Het gerecht wat ik uitkoos was gewoon een eerlijk Nederlands recept. “Uit de oude doos” dus. En ruim binnen het budget. En oh, ik verving de oer-Hollandse aardappelpuree deze keer door witte rijst. Voor de variatie. Dit bleek één van de toppers deze week en blijft vast en zeker op het menu staan.

Ingrediënten
8 kippenpootjes;
100 gr margarine;
1 ui (gesnipperd);
250 gram champignons (in vieren gedeeld);
4 tomaten (gehalveerd);
½ tl gedroogde tijm;
½ gedroogde cayennepeper;
2-3 dl kippenbouillon;
plm. 1 el maïzena;
peterselie (al dan niet gedroogd).

Bereiding
Bestrooi de kippenpoten met peper en zout en bak ze bruin in de margarine. Voeg dan de ui, de champignons, de gehalveerde tomaten, de cayennepeper en de tijm toe. Fruit dit alles licht aan en doe dan de bouillon erbij. Laat het geheel 25 minuten garen. Bind de saus met aangemengde maïzena en voeg op het laatst de peterselie toe. Serveren met rijst.

Dag 3 tot en met 5 vind je in een volgend blog.

Dit bericht werd geplaatst in familie, recept. Bookmark de permalink .

Een reactie op Crisis in de keuken!

  1. Pingback: Alles over écht lekker budget koken – Merlien Welzijn (Review) | Frankrijk blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s