Schwarzwälder schinken met geitenkaas, appel en walnoten

Schwarzwälder schinkenDit had een blog moeten worden over streekgerechten. Een klassieke combinatie van ham met geitenkaas, appel en honing. Maar dan op Brabantse wijze. Ik had namelijk gelezen over Brabantse plaatham. Een speciaal door Brabantse slagers gerookte ham. Hadden wij hier in Brabant dan ook zoiets als een parmaham of serranoham? Ik zag het helemaal zitten. Ik haal geitenkaas bij een Brabantse geitenboer, zoek ergens honing en appels en ziedaar een Brabantse specialiteit!
Helaas bleek het een illusie. Die plaatham is namelijk helemaal niet zo ambachtelijk als het lijkt. Oké hij wordt door de slager zelf gerookt. Maar het varken is niet biologisch en ook niet noodzakelijk uit Brabant. De ham is dus ook een gewone gerookte rauwe ham.
Neemt niet weg dat het een heerlijke combinatie blijft. Vandaar dit recept voor een lekker voorgerechtje. Maar dan, teleurgesteld door de Brabantse slager, met Schwarzwälder Schinken. Niet minder lekker.

Ingrediënten
8 plakken Schwarzwälder schinken
1 appel, in miniblokjes
100 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
1 theelepel gehakte verse tijm of mespunt gedroogde tijm
versgemalen peper
1 eetlepel honing
1 eetlepel walnoten, gehakt
bieslook
veldsla

Bereiding
Leg de plakken ham naast elkaar. Meng de appelblokjes met geitenkaas, tijm, peper, honing en walnoten. Verdeel de vulling over de ham en vorm er rolletjes van. Leg de veldsla op 4 borden of plankjes en leg de rolletjes erop. Garneer met bieslook.

Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, recept. Bookmark de permalink .

3 reacties op Schwarzwälder schinken met geitenkaas, appel en walnoten

 1. Pingback: Tips voor je kerstdiner 2020 | Frankrijk blog

 2. GvMaillard zegt:

  Het lijkt me dat je een Appellation d’Origine Protégée van (o.a.) Brabantse hammen wil als voorwaarde. Maar heb het gevoel dat NL daarin niet bepaald voorop loopt, zoals we merkten bij de bescherming van Goudse kaas etc …

  Like

  • Het eten is klaar zegt:

   Op zijn minst Paul 🙂
   Nee hoor niet direct. Maar als iets “Brabantse” Plaatham heet vind ik dat de varkens op zijn minst uit Brabant moeten komen. Voor de Parmaham moeten ze zelfs speciaal voer krijgen voor de juiste smaak. De varkens die hier gebruikt worden zijn verder niet speciaal. Ook niet biologisch geteeld of zo. Dat vind ik jammer voor een streekproduct,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s