Foodblogswap januari 2015: Gambiaanse stoofschotel

Gambiaanse stoofschotelVoor de foodblogswap mocht ik deze maand koken van het blog Katrins favoriete recepten. Het leuke van dit blog, behalve de vele recepten, is dat er ook recepten uit Afrika opstaan. Niet alleen van Noord-Afrika, die kennen we wel, maar ook uit West-Afrika. Qua eten een veel minder bekend gebied. Logisch dus dat ik een gerecht koos uit West-Afrika. Volgens Katrin uit Gambia, het uiterste westen van Afrika.
Rare gewoonte is wel dat ik wil weten waarom dit een Gambiaans recept is. Uit de gebruikte ingrediënten blijkt het namelijk niet. De meeste komen oorspronkelijk immers uit Zuidoost Azië, Europa en (Midden-)Amerika. Ook geschiedkundig kan ik niet echt een link leggen, al zijn veel Gambianen als slaaf naar Europa of Amerika vervoerd. Een zwarte bladzijde in de geschiedenisboeken. Als afstammeling van hardwerkende Brabantse boeren hoef ik me gelukkig niet verantwoordelijk te voelen voor de daden van onze Hollandse voorouders. Van de gouden eeuw hebben we in Brabant maar weinig meegekregen.
Heden ten dage zijn er nog steeds grote problemen in Gambia. Een opstand tegen de huidige regering, armoede en, hoewel nog niet in Gambia zelf geconstateerd, Ebola. Een luxe maaltijd zoals deze is zeker geen alledaagse kost in dit land waar een meerderheid onder de armoedegrens leeft. Misschien iets om even bij stil te staan.
Ondanks de uitheemse ingrediënten herken ik de smaak toch als Afrikaans, voor zover ik daar met mijn beperkte kennis ook maar iets over kan zeggen. Ik hield het recept, op enige details na, intact. Het is in ieder geval een aanrader en voor herhaling vatbaar.

Ingrediënten voor vier personen
600 gram magere runderlapjes;
3 el olie;
1 aubergine;
2 uien;
3 teentjes knoflook;
1 rode peper;
2 laurierblaadjes;
sap halve citroen;
1 blik gepelde tomaten;
1 groentebouillonblokje
1 tl nootmuskaat;
1 el (mild) paprikapoeder.

Bereiding
Snijd het vlees in blokjes, snipper de ui en de knoflook. Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd deze zeer klein.
Verhit de olie in een braadpan en braad de vleesblokjes rondom bruin. Haal dan het vlees uit de pan en fruit de ui aan. Voeg ook de knoflook, de peper en de laurier toe. Bak dit gedurende twee minuten en doe dan de nootmuskaat en de paprikapoeder erbij. Bak dit één minuut mee en blus daarna af met de gepelde tomaten. Maak de tomaten met een vork wat kleiner. Voeg vervolgens nog één blik water én het bouillonblokje bij de massa in de pan. Pers er een halve citroen boven uit en voeg opnieuw het vlees toe. Doe de deksel op de pan en laat 75 minuten op zeer laag vuur sudderen.
Snijd ondertussen de aubergine in kleine blokjes en voeg deze aan het eind van de suddertijd toe. Breng opnieuw aan de kook en laat nog 45 minuten sudderen. Breng op smaak met zout. Serveren met witte rijst.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Een reactie op Foodblogswap januari 2015: Gambiaanse stoofschotel

  1. Ad zegt:

    Goed verhaal en een lekker recept met subtiele West Afrikaanse accenten, bedankt

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s