Kip met rijst casserole

Wat is een casserole?Op de eerste plaats: Wat is een casserole? Bij een casserole worden de groente en het vlees in vocht in de oven gaar gekookt. Dit in tegenstelling tot een stew of stoofpot waarbij de hitte van onderuit komt. In deze casserole wordt rijst toegevoegd om het vocht te binden. Er gaat geen smaak verloren en er is nauwelijks een kans dat het vlees aanbrandt.
De kunst is om zo veel water toe te voegen dat de rijst smeuïg blijft en gaar wordt. Normaal gesproken is daarvoor een verhouding van één kopje rijst tegenover anderhalf kopje vloeistof nodig. Bij dit recept is daar rekening mee gehouden. Maar bedenk: beter wat meer bouillon (je kan altijd nog wat laten verdampen) dan te weinig. Anders wordt het droog en wordt de rijst niet gaar.

Ingrediënten voor vier personen:
800 gram kippendijen zonder vel en zonder bot (kipfilet mag ook);
zout en peper;
olijfolie;
1 middelgrote ui;
2 teentjes knoflook;
200 gram champignons;
300 gram witte lange korrelrijst;
75 ml sherry (of witte wijn);
400-450 ml kippenbouillon;
125 gram zure room;
75 gram kookroom of slagroom;
2 el gehakte verse (Italiaanse) kruiden zoals rozemarijn, salie, tijm en basilicum óf
1 tl van ieder van deze(gedroogde)kruiden afzonderlijk;
½ tl mild paprikapoeder;
2 el gehakte verse peterselie.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Snijd de kip in blokjes van ongeveer 2 cm, snipper de ui en de knoflook, snijd de champignons in plakjes.
Verhit olijfolie in een grote koekenpan en braad de kipstukken rondom bruin. De kip hoeft niet gaar te worden. Haal de kip uit de pan en doe opnieuw een beetje olijfolie in de pan. Fruit de ui gedurende drie minuten en voeg dan de knoflook toe. Na dertig seconde kan dit mengsel in de casserole (kasserol of een lage ovenschaal of Römertopf). Doe dan de champignons in de koekenpan (extra olie is niet nodig) en bak deze gedurende enige tijd tot ze lichtbruin zijn en wat vocht verliezen. Doe ze dan bij het ui-mengsel in de casserole.
Doe vervolgens de sherry of witte wijn in de pan en kook het zover in totdat nog 1-2 eetlepels vocht over zijn. Voeg dan de kippenbouillon toe, haal de pan van het vuur en roer de zure room en de (slag)room erdoorheen. Breng op smaak met zout.
Doe de rauwe rijst bij het mengsel in de casserole en voeg daar vervolgens ook het bouillon/room/sherry-mengsel aan toe. Doe de (Italiaanse) kruiden en de paprikapoeder erbij en roer voorzichtig door zodat alles gelijkmatig verdeeld is in de casserole.
Leg de stukken kip op het rijstmengsel (het ontstane vocht mag er ook bij) en dek dit af met aluminiumfolie of deksel. Zet dit voor 45 minuten in de oven en verwijder dan de folie. Als het nog te vochtig is laat het dan nog even onafgedekt in de oven staan zodat het overtollige vocht verdampt. Bestrooi voor het opdienen met de fijngehakte peterselie.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s