Hartige shoarmataart met Tzatziki

hartige shoarmataart met tzatzikiNu ik toch wat meer met bakken bezig ben, kan er ook wel eens een hartige taart worden gebakken. De uitdaging zit natuurlijk in de bodem. Want we gaan geen kant-en-klare bodem kopen of een doos van Koopmans. Maar het mocht ook geen dikke meelplak worden. Ik vond dit recept voor de bodem en het was meteen een geslaagde poging: 

Ingrediënten bodem
200 gram bloem;
½ theelepel zout;
snufje suiker;
100 gram roomboter;
4 eetlepels ijskoud water.

Bereiding bodem
Zeef de bloem boven een beslagkom, voeg het zout, de suiker en de boter toe en kneed dit tot een mooi kruimelig deeg (ik gebruik het liefst mijn handen maar het kan ook met deeghaken). Voeg zoveel ijskoud water toe tot een soepele deeg ontstaat (4 eetlepels is een richtlijn). Leg het deeg op een werkblad en duw het met de muis van je hand wat uit elkaar. Schraap het uitgesmeerde deeg weer bij elkaar en herhaal dit een aantal keren. Maak er dan een bal van en omwikkel deze met huishoudfolie. Leg minstens twee uur in de koelkast. Haal het deeg daarna uit de folie. Leg het op een met bloem bestoven werkblad, druk het wat plat en rol het uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 3 mm. Leg het deeg over de taartvorm (doorsnede 26 -28 cm) en bekleed de vorm zonder het deeg uit elkaar te trekken. Snijd het te veel aan deeg weg. Zet de vorm nogmaals dertig minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Haal het deeg uit de koelkast, prik wat gaatjes in de bodem en bekleed met bakpapier of aluminiumfolie. Vul de vorm met droge bonen of rijst (blind bakken) en bak het deeg tien minuten in de oven. Neem de vorm uit de oven, verwijder de vulling en het bakpapier en laat het deeg wat afkoelen. Je hebt nu een voorgebakken vorm die verder gevuld en afgebakken kan worden. Deze keer maakte ik een hartige shoarmataart geserveerd met tzatziki.

Ingrediënten vulling én tzatziki
400-500 gram kipfilet;
1½ eetlepel shoarmakruiden;
1 ui (gesnipperd);
250 gram champignons (in plakjes gesneden);
4 eieren;
4 teentjes knoflook;
500 gram Griekse yoghurt;
50 gram geraspte (parmezaanse) kaas;
½ komkommer; zout en peper.

Bereiding vulling
Snijd de kipfilet in blokjes en meng met de shoarmakruiden. Bak deze in drie minuten bruin in een heel klein beetje olie in een koekenpan. Voeg de ui, twee fijngesneden teentjes knoflook en de champignons toe en bak nog drie minuten. Klop ondertussen de eieren los en meng dit met 200 gram van de yoghurt en de geraspte kaas. Breng op smaak met een beetje peper en zout. Schep de kipshoarma op de deegbodem en schenk er het yoghurtmengsel over. Bak de quiche in een op 200 graden celsius voorverwarmde oven in 35 minuten .

Maak ondertussen de tzatziki.
Schil hiervoor de halve komkommer en rasp deze met een grove rasp. Doe de geraspte komkommer in een bakje en meng er een snufje zout doorheen. Laat dit ongeveer 10 minuten staan zodat het vocht aan de komkommer wordt onttrokken. Wring de komkommer daarna uit, doe er de resterende 300 gram yoghurt bij en pers twee knoflookteentjes erbij uit.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

2 reacties op Hartige shoarmataart met Tzatziki

  1. Lekker en gezond! En de kinderen hebben door de shoarma toch het idee dat ze ‘fastfood’ eten! Komt zeker op mijn to bake lijstje!

    Like

  2. Han Messie zegt:

    Vele kleine dingen, die deze hartige taart tot een pittig lekkernij maken. Ja, het is nu eens lekker smullen en tegelijk gezond eten!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s