Kogelbiefstuk met mierikswortelmayonaise

kogelbiefstuk met mierikswortelmayonaiseEen beetje op herhaling. Zo kun je dit recept wel noemen omdat ik een soortgelijk gerecht al eerder publiceerde. Ik vind het één van de meest ondergewaardeerde recepten van mijn blog. Qua bezoekersaantallen in ieder geval. Misschien komt het door de benaming ‘rundvleessalade’, misschien omdat het best veel werk is of misschien wel omdat het als voorgerecht wordt gepresenteerd. Waarom het ene blog zoveel bezoekers meer treft dan een ander weet je vaak niet. In ieder geval heb ik het recept zodanig aangepast dat de naam de lading dekt, het minder werk is én het als hoofdgerecht kan worden opgediend met frietjes.

 

Ingrediënten voor vier personen:
4 kogelbiefstukjes van ongeveer 150 gram per stuk;
25 gram boter;

3-4 flinke eetlepels mayonaise;
2 tl geraspte mierikswortel;
1 tl fijngesneden peterselie (evt. gedroogd);
1 tl fijngesneden dragon (evt. gedroogd);

4 eetlepels olijfolie;
1 eetlepel witte wijnazijn;
1 theelepel grove mosterd;
1 theelepel fijngesneden kruiden (bv. tijm, peterselie en dragon, evt. gedroogd);
100 gram gemengde slabladeren;

zout, versgemalen zwarte peper;
1 grote ui in ringen;
1-2 dl melk;
50 gram bloem;
2 theelepels mosterdpoeder;
Frituurolie (liefst schoon, gebruik bijvoorbeeld een liter zonnebloemolie in een wok of hapjespan);

Bereiding:

Mierikswortel-mayonaise:
Roer de geraspte mierkswortel, 1 tl peterselie en 1 tl dragon door de mayonaise. Roer op het eind de braadjus van de biefstuk erdoor en/of voeg een klein beetje water toe zodat de mayonaise enigszins uitloopt. (Je kunt de mayonaise ook zelf maken volg dan het recept van dit blog).

Salade:
Voor de sladressing meng je 4 eetlepels olijfolie, wijnazijn, mosterd, kruiden, zout en peper door elkaar. Roer of schud zodat een homogeen mengsel ontstaat. Roer op he tlaatste moment door de slabladeren.

Ui:
Uiringen 5 minuten in melk leggen. Frituurolie verhitten tot 180 graden Celsius. Bloem, mosterdpoeder, zout en peper mengen. Uiringen uit melk halen en door gekruide bloem halen. In hete olie ca. 2-3 minuten lichtbruin en krokant frituren. Uiringen op keukenpapier laten uitlekken en warm houden.

Vlees:
Biefstuk op kamertemperatuur laten komen en met zout en peper bestrooien. Boter smelten en als het schuim begint weg te trekken biefstuk aanbraden. Doe dit ongeveer 3-4 minuten aan beide zijden.

Biefstuk op bord leggen, beetje mierikswortelmayonaise er overheen gieten en bord verder opmaken met salade en uiringen. Opdienen met frietjes.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

2 reacties op Kogelbiefstuk met mierikswortelmayonaise

  1. Yannick zegt:

    Dit is zo Lekker! Ben er verslaafd aan! Dank je voor het recept!

    Like

Plaats een reactie