Voorgerecht

Ik houd van voorgerechten. Liever zet ik mijn gasten 3 mooie voorgerechten voor dan één zwaarder hoofdgerecht. Een voorgerecht kan voor mij alles zijn. Maar het moet gemaakt zijn met goede producten. Dat maakt het een stuk gemakkelijker. Immers, wat heb je nog meer nodig dan een goede zalmmoot of tonijnfilet? Of een malse kogelbiefstuk of entrecote?

rundvleessalade gefrituurde uien
Omdat ik tijdens een gezellig dinertje niet voor verrassingen wil komen staan probeer ik het meestal eerst uit in huiselijke kring. Dat stuit nog wel eens op problemen omdat de kids niet zo avontuurlijk zijn als het gaat om eten. Een moot zalm gaat er nog wel in maar andere vis en schaaldieren wordt al moeilijker. Groente en salade wordt al helemaal niet op prijs gesteld. Dat maakt het moeilijk om op hun smaakoordeel af te gaan. Toch blijf ik het gewoon volhouden. In de hoop dat ze het ooit zullen gaan waarderen.

Misschien komt het ook omdat ik bij het ‘voorproeven’ vaak kwalitatief mindere ingrediënten gebruik. Zalm of garnalen uit de vriezer bijvoorbeeld. Of een gewoon biefstukje uit de supermarkt. Voor een doordeweekse dag prima en het maakt de smaaksensatie van de échte avond alleen maar groter. Het is meteen ook een rechtvaardiging voor het prijsverschil!

Door de jaren heen ontstaat er een aantal recepten die blijvertjes blijken. Komt er eens iemand eten die nog nooit heeft meegegeten, dan komen die gerechten als eerste in mij op. Ze zijn niet allemaal van mezelf. Integendeel. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, zou ik zeggen. Het is wel de kunst om een eigen draai er aan te geven en om een eigen presentatie er bij te maken. Dat is uiteindelijk een belangrijk onderdeel van de beleving.

Één van de mooiste voorgerechten is voor mij een rundvleessalade met mierikswortelmayonaise en gefrituurde uien. Het is afkomstig uit het boek ‘Ierse seizoenen’ van Darina Allen. Ik heb het al aan vele gasten voorgezet en altijd met enorm succes. Smakelijk eten.

Benodigdheden voor 4 personen
voor de mierikswortel-mayonaise:
1 eierdooier
1 eetlepel dijonmosterd
1 eetlepel witte wijnazijn
2 theelepels suiker
75 ml zonnebloemolie
2 theelepels geraspte mierikswortel
1 theelepel fijngesneden peterselie
1 theelepel fijngesneden dragon

voor de rundvleessalade:
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn
1 theelepel grove mosterd
1 theelepel fijngesneden kruiden
(bv tijm, peterselie en dragon)
zout, versgemalen zwarte peper
1 grote ui in ringen
1-2 dl melk
frituurolie
50 gram bloem
2 theelepels mosterdpoeder
8-12 dunnen plakken entrecote of runderhaas
100 gram gemengde slabladeren in stukken

Bereiding:

Mierikswortel-mayonaise
eierdooiers mengen met suiker, mosterd en azijn.
Olie heel langzaam erbij schenken, blijven kloppen (of met een staafmixer) totdat mengsel bindt.
Mierikswortel, peterselie en dragon erdoor roeren.

Rundvleessalade
voor dressing 4 eetlepels olijfolie,wijnazijn, mosterd, kruiden, zout en peper mengen.

Uiringen 5 minuten in melk leggen. Frituurolie verhitten tot 180 graden Celsius. Bloem, mosterdpoeder, zout en peper mengen. Uiringen uit melk halen en door gekruide bloem halen. In hete olie ca. 2-3 minuten lichtbruin en krokant frituren. Uiringen op keukenpapier laten uitlekken en warm houden.

Grillpan verhitten en vlees aan beide zijden met zout en peper bestrooien.1 eetlepel olijfolie erover druppelen. Vlees in Grillpan in 2-3 minuten aan beide zijden grillen.

Dressing met salade mengen en over borden verdelen. Vlees op sla leggen en met wat mierikswortelmayonaise bedruppelen. Salade garneren met gefrituurde uien.

Dit blog is voor het eerst gepubliceerd op 20 maart 2010 op hetetenisklaar.weblog.nl

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, familie, recept. Bookmark de permalink .

Een reactie op Voorgerecht

  1. Pingback: Kogelbiefstuk met mierikswortelmayonaise | Het eten is klaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s