Zoektocht naar kip Madras

B5B3E3ED-04A8-4C6A-AD1F-4F7A00A95C9EOp internet las ik een blog over een zoektocht in Argentinië naar de originele Beef chimichurri. Deze bleek nagenoeg onvindbaar. Alleen in een supermarkt was chimichurri te vinden. Een onsmakelijke saus zoals hier goedkope zigeunersaus in een emmertje te vinden is. Hoe je een echte chimichurri maakt beschrijf ik overigens hier.

Hoe zit het met die andere Knorr-smaken?
Kip Madras is een hele bekende. Op internet zijn er recepten genoeg te vinden. Maar wat is de echte? En lijkt het wereldgerecht van Knorr op al die ‘originele’ recepten?
Één ding is zeker. Kip Madras moet te maken zijn zonder E-nummers. In de Knorr-versie zitten er genoeg: E621 (Natriumglutamaat), E627 (Magnesiumglutamaat), E631 (Natriuminosinaat) , E331 (semi-synthetisch zout van citroenzuur) en E270 (Melkzuur). Hoeft allemaal niet slecht te zijn, maar toch.

Zelf gebruik ik het liefste kippendijen, ontbeend en ontveld. Origineler zijn waarschijnlijk kippenbillen, poten en vleugels. Of gebruik gewoon kipfilet, ook lekker.

In de Knorr-variant gaat Crème fraîche, maar dat is echt iets Europees en dus onmogelijk origineel. In veel recepten kom je yoghurt tegen als melkproduct. Yoghurt komt uit Aziatische landen en zorgt bovendien voor een lekker zurige smaak aan de kip madras.

Madras is een curry-gerecht. Zoals zo veel oosterse (Indiaas,Thais) gerechten. Currypasta kan je zelf maken, dat is behoorlijk tijdrovend, maar je kan hem ook kant-en-klaar kopen. Dat kan in de Toko maar ook in de supermarkt. Deze bevat alleen natuurlijke ingrediënten (onder andere pepers, kruiden,suiker, knoflook) en blijft een tijdje goed, ook zonder conserveringsmiddelen.

Mijn eerste versie van Kip Madras die ik thuis op tafel zette werd redelijk goed ontvangen. Mijn kinderen zijn kritisch en vinden de Knorr variant heerlijk. “Pap, wat eten we?” ,”Kip Madras”, “Mmmm, lekker, appeltjessaus……”. En die ontbrak dus in mijn variant. Vaak kwam ik ook rozijnen tegen in het recept. Een ‘klassiek’ Europees/Zuid-Amerikaans ingrediënt. De appel past wat dat betreft beter.  De Kip Madras van Knorr is eigenlijk vooral zoet. Dat spreekt kinderen aan. Vervang de appel daarom eens een keer door een blikje ananas (ongeveer 300 gram) en voeg ook wat van het ananassap toe.

Recept voor 4 personen:

benodigdheden:
12 stukken kip (poten, vleugels, billen) of 500 gram kipfilet op kippendijen;
50 gram roomboter (of olie);
3 eetlepels zonnebloemolie;
1 paprika;
1 grote ui;
1 blikje ontvelde tomaten;
2-3 eetlepels (madras) currypasta;
200 ml yoghurt;
1 appel;
water;
peper, zout;
Basmatirijst.

Bereiding

Onderstaande ingrediënten zitten meestal ook in de currypasta maar kunnen naar smaak nog worden toegevoegd:
knoflook;
gember;
Specerijen (koriander, komijn, kurkuma);
suiker;
rode peper (ontpit).

Braad in een braadpan de kip rondom bruin in roomboter en laat deze gaar worden (Ongeveer 20 minuten voor stukken kip. Filet in 5-10 minuten).

Snijd in de tussentijd de paprika, de ui en eventueel de gember en de knoflook in kleine stukken en roerbak dit in een wok op hoog vuur 5 minuten in de zonneboemolie. Voeg dan de currypasta toe en roerbak nog een paar minuten. Voeg tot slot de tomaten inclusief het sap toe. Maak de tomaten met een vork wat kleiner.

Kook ondertussen de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schil de appel (of ananas) en snijd deze in kleine stukjes.

Voeg, tot slot 200 ml yoghurt, de appel en de stukken kip (met jus) aan de groenten toe. Voeg, als de saus te dik is, nog een beetje water toe. Breng op smaak met zout en zwarte peper (let op de currypasta kan al pittig genoeg zijn). Serveren met Basmatirijst en kroepoek.

Dit blog is voor het eerst gepubliceerd op 3 januari 2010 op hetetenisklaar.weblog.nl

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

4 reacties op Zoektocht naar kip Madras

  1. Pingback: Recensie: The Curry Guy – Dan Toombs | Frankrijk blog

  2. Pingback: Foodblogswap - Kip Madras - MiCook

  3. Pingback: Trio van tonijn | Het eten is klaar

  4. Pingback: Enchilada’s | Het eten is klaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s