De appelmoestuin

BoskoopMet deze blog wordt een begin gemaakt met een nieuwe categorie in mijn blog: “De appelmoestuin”. Wat de bedoeling is lees je hier.
Gisteren deed ik uitgebreid boodschappen bij de Carrefour Planet in Turnhout. Heerlijk! Een hypermarché die zijn gelijke in Nederland niet kent. Multimedia, boeken, huishoudelijke apparaten. En natuurlijk heel veel food. Een visafdeling om u tegen te zeggen en heel veel vlees. Het mooie van België is dat ze niet bang zijn om te laten zien waar vlees vandaan komt. Varkenspoten, hele konijnen en soms zelfs een hele big. Het ligt gewoon in de koeling. Ik besloot een konijntje mee te nemen en, omdat er thuis écht geen konijnen worden gegeten, deze te verwerken in een konijnenragout. Ze trapten er helaas niet in. Maar lekker was het wel. Vond ík toch.
Bij de Carrefour nam ik ook een sixpack appels mee. Ik koos voor de Schone van Boskoop oftewel de Goudreinet. Een echte Nederlandse appel die zeer geschikt is voor in de keuken en dus moest het wel appelmoes worden. Totaalbedrag voor de zes appels was € 1,69. Geen geld voor een heerlijk bijgerecht bij de konijnenragout en dát lusten ze natuurlijk altijd wel.
IMG_5385Moet je een recept geven voor appelmoes? Eigenlijk is het daar te eenvoudig voor. Of kennen de meeste mensen appelmoes enkel en alleen uit een pot? Zouden er kinderen zijn die niet weten dat appelmoes van echte appels wordt gemaakt? Is dat niet één van de doelen van dit blog? Dichter bij de afkomst van ons eten komen! Welnu appelmoes maak je dus ongeveer zo:

Appelmoes

Ingrediënten
6 appels (Boskoop of goudreinet);
suiker;
kaneel;

AppelmoesBereiding
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukken.
Zet een pan op het vuur en doe daar de stukken appel in. Voeg een heel klein beetje water toe.
Voeg om te beginnen een paar eetlepels suiker toe en een mespuntje kaneel.
Zet het vuur middelhoog en roer regelmatig door. Voeg, als je het gevoel hebt dat het dreigt aan te branden, zo nu en dan een heel klein scheutje water toe. Zet de deksel op de pan maar blijf regelmatig roeren én proeven. Voeg, naar smaak, soms een schep suiker toe, totdat de appelmoes de gewenste zoetheid heeft. Eventueel kan ook nog wat kaneel extra worden toegevoegd. Als alle appels zacht zijn het vuur uitdraaien en de appelmoes door een zeef drukken of met de mixer glad maken. Af laten koelen, in een schaal doen en in de koelkast koud laten worden.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s