Poolse winkel

Varkensfricandeau op Poolse wijze

Varkensfricandeau op Poolse wijze

Nu er steeds meer Midden- en Oost-Europeanen deze kant op komen kunnen we ook kennis maken met de hun keuken. Bij ons in de stad zijn sinds enige tijd enkele Midden- en Oost-Europese supermarkten geopend. Één daarvan heet Wisla supermarket. Je fietst er langs, denkt: ”hé een nieuwe winkel” en je fiets weer door. Want, zo een  supermarkt, wat moet je er mee? Pörkölt, Goulash, Borsjt? Is er meer? Een ontmoetingsplek voor MOE-landers (Midden- en Oost-Europese Landen)?

Toch bleef het knagen, iedere keer dat ik er langs fietste. En opeens stond ik binnen. Ik dacht: ”Weet je wat. Ik ga gewoon vragen wat ik vanavond moet eten”. In de winkel uitsluitend MOE-vrouwen en hopelijk waren het Poolse keukenprinsesjes.

pools braadstomen“Kunt u mij helpen? Wat zal ik vanavond eten? Helaas spraken de dames (met uitzondering van het meisje bij de kassa maar daar kwam ik later pas achter) geen Nederlands. Slechts hun moerstaal of Engels. Voordat ik het vroeg had ik al een rondje door de zaak gelopen maar kon er dus echt geen wijs uit. Dat het geen verfijnde MOE-keuken was had ik al wel in de gaten (bestaat die wel?). Veel potjes en zakjes. Én veel bier.
De dames waren wel echt heel aardig. Waarschijnlijk vonden ze het wel een leuke vraag van die Nederlander. Samen besloten ze dat het halskarbonade moest worden. Typisch Pools. Het kwam wel uit een zakje en eigenlijk was het hetzelfde als Maggi Braadstomen maar dan onder de Poolse naam ‘Winiary Pomysł na..’, wat zo veel betekent als ‘Winiary’s idee voor..’. Goed ik had gezegd dat ik er rijst bij wilde eten maar deze moest eigenlijk met aardappels in de zak erbij. Ik koos voor een paar aardappels in de zak en een beetje rijst apart. De halskarbonade bleek erg lekker.

ingrediënten Poolse halskarbondae met aardappelenHelaas dus geen Poolse keukenprinses die me verder kon helpen maar dankzij de ingrediëntenlijst en Google translate kreeg ik al wel een aardig idee van dit recept. Dus zelf maar aan de slag. Mijn kruidenrek is aardig gevuld en marjolein, koriander, peterselie, tijm, rozemarijn, jeneverbes, laurier en piment (wat een waslijst eigenlijk) heb ik standaard in huis. De halskarbonade vonden ze thuis wat veel vet hebben dus die heb ik vervangen door varkensfricandeau.

Varkensfricandeau met aardappelen op Poolse wijze

Ingrediënten:
500 gr varkensfricandeau aan het stuk;
50 gram boter;
600 gram aardappelen;
1 gesnipperde ui;
2 fijngesneden teentjes knoflook;
2 paprika’s in repen;
plm 1 cm fijngesneden gember;
1 laurierblad;
6 gekneusde jeneverbessen;
kruiden en specerijen (bv:‘echte’ marjolein, bladpeterselie, tijm, rozemarijn, koriander, rode chilipeper, piment);
500 ml groentebouillon;
zwarte peper;

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrooi de varkensfricandeau met versgemalen zwarte peper en zout en braad het stuk vlees in een grote braadpan op hoog vuur aan beide zijde bruin.

Draai het vuur laag, haal het vlees uit de pan en leg dit in een braadslee. Zet deze voor 45 minuten in de oven (kerntemperatuur 72°C). Draai het vuur weer hoger en fruit in de braadpan de ui en de knoflook aan en voeg daarna de gember en de reepjes paprika toe. Bak dit allemaal even mee en blus af met de bouillon. Voeg het laurierblad en de jeneverbessen toe en vervolgens de rode chilipeper (pas op dat het niet te scherp wordt), het piment, de tijm en de rozemarijn.
Schil al dan niet de aardappels. Snijd ze in flinke stukken van ongeveer gelijke afmeting. Voeg deze toe aan de braadpan en laat met afgesloten deksel op laag vuur gaar worden.Af en toe doorroeren om aanbranden te voorkomen. Voeg tegen het einde de marjolein, koriander en peterselie toe.

Haal het vlees uit de oven en laat dit heel even rusten. Voeg alle vrijgekomen sappen eventueel bij het mengsel in de braadpan. Snijd het vlees in plakken en leg deze nog even in de braadpan erbij.

Leg een plak vlees op het bord en schep het aardappelgroente mengsel ernaast.

Serveren met een salade van tomaat, komkommer en sla. Of maak de Oostenrijkse salade uit dit blog.

Dit bericht werd geplaatst in recept, Winkels. Bookmark de permalink .

9 reacties op Poolse winkel

 1. Pingback: Gegrild varkensvlees met Pindzur | Het eten is klaar

 2. Pingback: Mijn vijf meest ondergewaardeerde posts | Het eten is klaar

 3. Pingback: Pörkölt, Goulash en Kabanosy – Foodblogswap juni 2015 | Het eten is klaar

 4. Het eten is klaar zegt:

  Mooi dat ik die salade er bij genoemd heb dan. Wel grappig trouwens van die rauwkost. Er zijn meer landen waar je echt bergen rauwkost naast je menu krijgt en dan vooral sla en tomaat. Denk dat het inderdaad een soort compensatie is voor vet, smaak en hoeveelheid. Mijn kinderen zeggen altijd; “ik ben toch geen konijn”. 🙂 En ik ben het met ze eens. rauwkost prima, maar wel als bijgerechtJE.

  Like

 5. Leuk, net even gelezen. Mijn vrouw is Poolse. Maar idd er staan veel pakjes en zakjes in die winkels. Heb ook een schoonzusje die dus altijd weer met vreemde pakjes & zakjes aankomt (en dat verzameld zich in de kast), daar ik nog weinig van die dingen gebruik maak …

  Like

  • Het eten is klaar zegt:

   Ik heb het zakje uiteindelijk ook maar gebruikt om te kijken wat voor kruiden ze gebruiken. Dat wijkt toch net weer een beetje af van onze keuken en dat is leuk.

   Like

 6. Johan zegt:

  Hoi,
  Een leuk artikel met een kleine opmerking: Polen is geen Oost-Europees land maar Midden- Europees.
  Wil je vaker met de Poolse keuken experimenteren, kijk eens op http://polencafe.xsbb.nl/viewforum.php?f=21&sid=dbf9f4dfec6349ffe319f19dc540cb7d.
  Dit is een cultuursectie waar ook vele recepten in staan.

  Like

  • Het eten is klaar zegt:

   Hallo,
   bedankt voor je reactie. Ik heb het in de tekst aangepast. Heb ook het forum bekeken.
   Grappig dat het eerste recept dat ik zo zie staan een goulash is. Maar zag er ook nog wat andere tussen staan dus ik zal er zeker eens een blik op werpen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s