Trio van tonijn

Lekker kokenGeen reisjeVoordat ik een blog begon bewaarde ik al recepten die ik zelf bedacht of die ik graag bereid. Dat deed ik op mijn eigen website via Ziggo of op Smulweb. De eerste kwam ik laatst ‘toevallig’ nog eens tegen. De meeste van die recepten had ik al wel veilig gesteld via dit blog of via Smulweb. Één recept was in de vergetelheid geraakt en misschien plaats ik dat nog een keer op dit blog. Ik ga deze “Gestoofde paprika’s in tomaten-basilicumsaus” eerst nog een keer maken want smaken en niveaus veranderen door de jaren heen. Het klinkt overigens best aardig maar misschien blijkt het toch campingfood te zijn en is het pas in het voorjaar weer aan de beurt.

Recepten plaatsen op Smulweb doe ik zo nu en dan nog wel eens. Met één van die recepten heb ik, dankzij Smulweb, zelfs een combi-magnetron gewonnen tijdens de finale van de LG Life tastes good championships in 2010. Het gerecht werd daar beoordeeld door Felix Wilbrink, culinist van de Telegraaf, Róbert Verweij, kok en vinoloog en Adriaan Thierry, Marketing Director van LG. Dat was een geweldige ervaring met een beetje “Masterchef”-gevoel. Het betrof overigens dit eenvoudige recept: Tilapia-Groenteschotel. Maar dat eenvoudige was dan ook het doel van de wedstrijd: Simpel, vers en te bereiden in de bewuste combi-magnetron. Het receptje is ook nog in een boekje verschenen. Leuk.
Dat dit recept nooit in een blog is verschenen bewijst ook het nut dat Smulweb heeft voor mij. Recepten zonder verhaal plaats ik liever op Smulweb dan in dit blog. Sommige voor mezelf om te bewaren andere om met zoveel als mogelijk mensen te delen. Het leuke aan Smulweb is dat je in de statistieken kan zien welke recepten regelmatig worden bekeken en bewaard. Een paar recepten zijn echte Smulwebtoppers. Die staan uiteraard ook in mijn blog. Een toprecept van mij op Smulweb is “Kip Madras”. Google op ‘originele kip Madras’ en de meeste hits zijn óf links naar mijn recept óf een schaamteloos overgetypt recept zónder bronvermelding (overigens heet ik op Smulweb ‘Cuisinier63’, gekozen in een vlaag van verstandsverbijstering en niet meer te veranderen volgens mij, liever was het daar ook ‘hetetenisklaar’). Het recept van Kip Madras staat ook in een blog.

Een ander veel bewaard recept is “Gebakken knoflookchampignons”. Een vegetarische tapas die ik ook in een blog opnam. Dit is overigens uit mijn ‘top 3 – bewaarde recepten’ het enige recept dat niet van eigen hand is. Het komt uit een tapas-receptenboekje. Ik ben wel zo eerlijk dat erbij te vermelden.
Mijn top 3 bewaarde recepten op Smulweb wordt gecompleteerd door het “Trio van tonijn”. Een idee dat ik overhield aan ‘Wie is de chef’, waar trio’s op een zeker moment ineens helemaal in waren. Nou moet ik wél zeggen dat mijn trio echt heerlijk is. Drie bereidingen van verse tonijn. En ook deze kom je op andere sites tegen zonder bronvermelding. Wel jammer, maar stiekem ook wel een beetje vereerd.
Laatstgenoemde is de enige van de drie die nog niet in een blog is verschenen. Met de naderende kerst is dit een mooi moment om dit heerlijke voorgerecht nogmaals onder de aandacht te brengen.

Trio van Tonijn

Ingrediënten voor vier personen
400 gram tonijnsteak
2 el crème fraîche
1 el gehakte kruiden (bieslook, peterselie, enz.)
3 el sojasaus
1 el zoete witte wijn
1-2 tl honing
2 el (sesam)olie
2 tl witte wijnazijn)
6 el sesamzaadjes
olijfolie

Vootrio-van-tonijnrbereiding
Tonijn uit de koelkast halen en in drie gelijke stukken verdelen (één deel om te grillen mág wat groter zijn).

Bereidingswijze
Maak van 1 stuk tonijn tartaar (door dit in kleine stukjes te hakken). Meng dit met de crème fraîche, de kruiden en zout en peper.
Snijd 1 stuk met een scherp mes in hele dunne plakjes (als Carpaccio).
Roer in een klein kommetje de sojasaus, witte wijn, honing en (sesam)olie door elkaar. verdeel in twee gelijke porties. Voeg bij één portie de wijnazijn. Zet dit portie apart. Dit is de dipsaus.
Leg de sesamzaadjes in een dunne laag op een bord. Verdeel het laatste stuk tonijn in vier delen en bestrijk ze met het sojasausmengsel (niet de dipsaus). Druk de stukken dan aan beide kanten in de sesamzaadjes.
Verhit de olijfolie in een koekenpan totdat deze goed heet is. Leg de stukken tonijn in de pan en schroei ze in 20-30 seconden per kant dicht.

Serveertips
Maak het bord op met een hoopje tartaar. Daarnaast de carpaccio en daarnaast het stukje gegrild tonijn met een bakje dipsaus.
Garneer met wat bieslooksnippers en druppels wasabi- of sojasaus.

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, familie, recept, Tapas, vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Trio van tonijn

  1. Koken met Lidy zegt:

    Ik ga dit zeker maken,ben gek op tonijn , maar ik vind 4 ons voor 4 personen en dan in 3en iets te weinig. Maar dat pas ik wel aan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s