Picardie

Ficelle Picarde

Ficelle Picarde


Voorpret. Dat is voor ons de halve vakantie. Eerst het zoeken van het land, de streek en vervolgens de camping. Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we dit twee of drie keer per jaar mogen doen. Voor de meivakantie viel de keuze dit jaar op Picardië in Noord-Frankrijk. Net onder Lille en boven Normandië. Een gebied waar we meestal snel doorheen rijden naar zuidelijker oorden. Maar volgens meerdere bronnen een leuk gebied voor een vakantie. Het weer viel alleszins mee en de camping (Le Champ Neuf In Le Bout des Crocs (Saint Quentin en Tourment)) was heel aardig. Met overdekt zwembad, wat in mei wel erg lekker en wenselijk is, maar geen behoorlijke keuken. Op zaterdag was de friterie open, met frites avec moules, merquez of hamburger(steak hachee). En zondag stond de plaatselijke pizzaboer op de camping. De andere dagen was er ’s avonds niets te krijgen. Dat betekende dus zelf aan de slag of onderweg goed eten.

Is de rest van het gezin klaar na het vinden van de camping voor mij begint het dan. Immers: wat zijn de streekproducten, is er een streekgerecht? Wat eten we in Picardië? Het internet biedt weer uitkomst. Één van de streekgerechten is Ficelle Picarde. Een gevulde pannenkoek (champignons, ham etc.) in een bechamelsaus met gesmolten kaas eroverheen gegeten als voorgerecht. Ik had me voorgenomen om ze te maken voordat ik op vakantie ging en het gezin alvast in de stemming te brengen. Helaas zat dat er niet in. Maar op het eerste het beste terras in Fort Mahon Plage kreeg ik mijn Ficelle Picarde a la maison. Ik vond hem heerlijk, al vond ik 9 euro voor 1 pannenkoek met champignons en ham in bechamelsaus wel een beetje duur. Bij de overburen, een terras in de schaduw bij een friterie kreeg je hem voor 8,50 euro, mét friet, maar ja daar zat natuurlijk niemand. In de zomer gaan we weer naar Frankrijk. Naar de Drôme, de Jura en Bourgogne. Geen flauw idee wat ze daar eten, maar ik zal het nog wel ontdekken. In ieder geval Baguettes en croissants. Hoe komt het toch dat iedere willekeurige Franse bakker beter stokbrood kan bakken dan Nederlandse bakkers? Zou het echt door het vakantiegevoel komen of is het iets anders? Zo vraag ik me trouwens ook iedere keer opnieuw af waarom zo’n beetje iedere derde winkel in Frankrijk een Pharmacie is?

Ficelle Picarde (4 personen)

Ingrediënten
voor de pannenkoeken
125 gram bloem,
275 ml melk,
1 ei,
mespunt zout
voor de kaassaus
20 gram boter,
20 gram bloem,
275 ml melk,
50 gram geraspte gruyèrekaas,
1 eierdooier,
1 deciliter room
overig
4 plakken gekookte ham,
150 gr fijne champignons,
2 sjalotten,
75 gr geraspte (gruyère)kaas

Bereiding

Pannenkoeken
Doe de helft van de melk al roerend bij de bloem en roer dit tot een glad deeg. Voeg vervolgens de rest van de melk, het ei en het zout toe en roer dit ook weer tot een glad deeg. Laat het beslag ten minste een half uur staan.
Doe vervolgens wat olie of boter in een pan en voeg voldoende beslag toe voor een dunne pannenkoek. Maak op deze manier vier grote (of acht kleine) pannenkoeken.
Kaassaus
Maak met de boter en de bloem een roux (boter verhitten, bloem erdoor roeren en even laten bakken). Zorg dat deze niet te donker wordt. Maak hiervan een gladde bechamelsaus door de melk langzaam toe te voegen en door te roeren. Roer er op laag vuur de kaas door. Roer de eierdooier los met de room. Meng al roerende het eimengsel door de saus. De saus mag niet meer koken.
Houd de pannenkoeken en de kaassaus warm.
Snijd de champignons in smalle reepjes. Snipper de sjalotten en bak ze in gesmolten boter. Voeg daar de fijngesneden champignons aan toe en breng ze op smaak met wat kruiden. Meng nu de champignons met een deel van de kaassaus. Houd voldoende saus over om over de pannenkoeken te gieten. Verdeel de champignonsaus over de pannenkoeken, leg er een plakje ham op en daarboven opnieuw een beetje saus. Rol de pannenkoeken op en leg ze op een bord. Giet de rest van de saus over en naast de pannenkoeken. Strooi wat geraspte kaas over de borden. Zet het geheel ongeveer 10 min. in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius zodat de kaas wat bruin gekleurd wordt.
Bon apetit!

Dit bericht werd geplaatst in familie, Frankrijk, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Picardie

  1. Pingback: Frankrijk | Het eten is klaar

  2. Pingback: Esprit de Picardie | Het eten is klaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s