Gehaktbal

Mijn jongste zoon vroeg laatst om een gehaktbal. Een gehaktbal? ja, een gehaktbal. Nou dat moet niet zo’n uitdaging zijn dacht ik bij mezelf. Vaak maak ik het niet, maar ik kan me wel herinneren dat mijn gehaktballen niet altijd even goed lukten. De binnenkant niet helemaal gaar, terwijl de buitenkant allang op kleur is én een jus die eigenlijk niet echt lekker is maar toch nog een beetje op smaak was gemaakt met een uitje en een tomaatje.Twee dingen dus die beter konden.

gehaktbalOp internet dus maar eens gezocht op de ‘perfecte gehaktbal’. Dat geeft genoeg hits omdat iedereen er van overtuigd is dat zijn of haar gehaktbal de allerlekkerste is.
Over de ingrediënten hoeven we het niet lang te hebben. Daarover zijn de meningen niet zo verdeeld. Mijn voorkeur gaat uit naar half-om-half gehakt maar ik kan me voorstellen dat velen liever rundergehakt nemen. Verder peper en zout, ei (1 op 500 gram gehakt), knoflook (1 geperste teen op 500 gram gehakt) en paneermeel. Dat laatste voeg je zoveel toe totdat de juiste vastheid van het gehakt is bereikt. Kneed alles tot één bal en als die niet teveel inzakt of uit elkaar valt is de stevigheid oke. Draai van de 500 gram gehakt 4 of 5 ballen (dan worden ze lekker groot, het mogen dus ook 6-7 iets kleinere zijn).
Zover was ik ook al met mijn eigen ‘oude’ gehaktballen. Maar daarmee zijn ze dus bij lange nog niet perfect. De ballen worden nu eerst aangebraden in boter of margarine. Zorg dat ze rondom mooi bruin worden door ze op matig hoog vuur te braden en ze regelmatig te keren. Nu ontstaat ook die jus die eigenijk niet te gebruiken is. Als de ballen rondom mooi bruin zijn halen we ze uit de jus, leggen ze in een ovenschaal en zetten ze om verder te garen, onafgedekt in een op 150 graden voorverwarmde oven. Daar laten we ze 30-45 minuten staan, een beetje afhankelijk van de grootte. Daar hebben we dan dus geen omkijken meer aan en hebben we een half uur de tijd om een lekkere jus te maken. Daarvoor gooien we het grootste gedeelte van de oorspronkelijke jus weg. Daarna gaat er een vleesfond bij. Goed roeren om de aanbaksels op de bodem los te maken, daar zitten nog wel wat goede smaken in. Op smaak brengen met peper en zout. Eventueel voordat de fond er bij gaat een gesnipperd uitje fruiten in het resterende vet. De jus even laten inkoken en dan de inmiddels gegaarde gehaktballen terugleggen in de pan. Heerlijk met aardappels en verse groente naar keuze. De saus eventueel zeven zodat een mooie gladde bruine saus overblijft.
Een echte Nederlandse maaltijd dankzij mijn zoon. Zo af en toe ook wel eens lekker, dat zouden we bijna vergeten. Maar iedere dag aardappels zoals vroeger, waarbij gehaktballen werden afgewisseld met draadjesvlees, speklappen en schouderkarbonades? Nee dank je.

Omdat mijn oudste dochter op het laatste moment niet mee at hadden we een balletje over. De dag er na dus een heerlijke boterham met gebraden gehakt. Een dubbele traktatie dus.

En hoewel deze gehaktballen echt Nederlands zijn worden ook in het buitenland heerlijke gehaktballen geserveerd. Kijk daarvoor ook op mijn blog over Boles de Picolat uit het Franse Roussillon

Dit bericht werd geplaatst in familie, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s